Menu

banerAI

GOST ATLANTSKE INICIJATIVE - BIVŠI ČLAN ORGANIZACIJE „AL-MUHAJIROUN“: KAKO SAM SE IŠČUPAO IZ RALJA EKSTREMIZMA

Ne postoji nijedna država na svijetu koja nije potencijalna meta terorističkih napada, jer se terorizam promijenio s pojavom Islamske države. Da biste danas bili sigurni, nije dovoljno da vaša država ne učestvuje u bombardiranju neke daleke zemlje na Bliskom istoku, jer na sceni je rat ideologija između Istoka i Zapada. 

Kazao je to u ekskluzivnom razgovoru za „Dnevni avaz“ Adam Din (Deen), bivši vodeći član islamističke ekstremističke organizacije „Al-Muhajiroun“. Ovaj Britanac, koji je 2003. godine napustio „Al-Muhajiroun“ i osnovao Fondaciju „Quilliam“, koja mlade širom svijeta educira kako da ne nasjedaju na ekstremističku ideologiju, boravi u Sarajevu, gdje je održao radionice na poziv Atlantske inicijative iz Sarajeva u okviru projekta “Prevencija radikalizacije i nasilnog ekstremizma među mladima u Bosni i Hercegovini”.

Podržavali džihadiste 

Ispričao nam je i svoju životnu priču. Sa 19 godina postao je član terorističke organizacije, za koju kaže da „tada nije bila nasilna, ali su podržavali džihadiste i imali su kontakte s njima“. 

 - Bio sam radoznao u vezi s islamom, počeo sam ići u džamiju, ali nisam osjećao povezanost s tim ljudima. Jednog petka, poslije džuma-namaza, kad sam izašao iz džamije, zatekao sam mladića svojih godina koji je dijelio letke na kojima je pisalo da je obaveza svakog muslimana da se bori za uspostavljanje islamske države – prisjetio se Din, koji je nakon toga počeo sve dublje zalaziti u ekstremizam. 

Uskoro je bivao sve uvjereniji u ono što mu pripadnici te organizacije govore, a nije trebalo mnogo vremena i da napreduje u hijerarhiji. Dobio je zaduženje da vrši regrutaciju novih članova, pretežno studenata u Londonu. Prema njegovim riječima, bio je vrlo uspješan u tome te je u organizaciju za osam godina, koliko je u njoj proveo, doveo više hiljada članova. 

Štand i natpisi 

Na naše pitanje kako se provodi regrutacija, Din je pojasnio da se obično u kampusu na prometno mjesto postavi štand s ekstremističkom literaturom i s natpisom koji će 
privlačiti pažnju prolaznika, tipa „Zapad je zlo“. 

- Nakon što se neko zainteresira, počinjali su razgovori, kojima smo procjenjivali je li neko dovoljno zainteresiran. Ako jeste, onda bi se dogovarali i novi sastanci, večere, a išlo bi se njima i kući, kako bi se djelovalo na cijelu porodicu – pojasnio je Din.

Organizaciju je napustio nakon što je upoznao bivšeg člana „Al-Muhajirouna“, koji je bio profesor filozofije i koji mu je otvorio oči i uvjerio ga da „Al-Muhajiroun“ na pogrešan način tumači islam. 

Kako nam objašnjava, Din je prije tri godine počeo i javno kritizirati organizaciju kojoj je pripadao. 

- Oni su tada postali nasilni i proglasili su me izdajnikom islama. Danas pokušavaju izvršiti napad na mene – zaključio je Din.  

Pripremali napad na stanicu metroa u Londonu 

Kako priča Din, dok je bio član „Al-Muhajirouna“, podržavali su džihadiste i imali su kontakte s njima.

- U to vrijeme u Afganistanu je trajao rat i naša organizacija smatrala je da zbog toga i učešća Velike Britanije u tom ratu, vrijedi napasti određene mete u Londonu. Jednog dana s nama su stupili u kontakt, tačnije s mojim prijateljem koji je bio dio organizacije. Nakon toga mi smo ga upoznali i on je nudio da nas trenira u terorističkim kampovima u Velsu. On je bio preobraćenik na islam i bivši član Specijalne zračne službe (SAS) britanske vojske, a njegovo muslimansko ime bilo je Muhamed. 

Održali smo tri sastanka, na kojima je planirano postavljanje bombe na metro stanicu „Tower Hill“ u Londonu. Ipak, on nije dovoljno vjerovao u našu organizaciju i ubrzo je obustavio operaciju, ali se obećao vratiti. Nakon toga mnogi moji prijatelji otišli su u Afganistan, većina je sad mrtva ili su u zatvoru - ispričao je Din. 

BiH može biti plodno tlo za regrutaciju

Govoreći o terorizmu, Din upozorava da BiH može biti plodno tlo za regrutaciju, prije svega jer je ovdje bio rat, te zbog postojanja militantne selefijske zajednice. 

 - Značajnu ulogu igra i siromaštvo, a kad se svi ti faktori uzmu u obzir, onda je to opasna mješavina koja pruža mogućnost regrutiranja. Ali, ne možemo isključiti bilo koju državu, regrutacija se može događati bilo gdje – naglasio je Din.     


Izvor: dnevniavaz.ba (26. Mart 2016.)