Menu

banerAI

KOLUMBIJA POSTAJE PARTNER NATO

Kolumbija će sledeće nedelje zvanično dobiti status "partnera iz sveta" NATO, kao prva iz Latinske Amerike, rekao je predsednik Kolumbije Huan Manuel Santos.

"Sledeće nedelje ćemo u Briselu ozvaničiti, što je veoma važno, ulazak Kolumbije u NATO u kategoriji partnera iz sveta. Bićemo jedina latinoamerička zemlja s tom privilegijom", rekao je juče Santos.

Santos, dobitnik Nobelove nagrade za mir 2016. zbog napora da okonča poluvekovni gradjanski rat u svojoj zemlji, naveo je da će to pristupanje "poboljšati imidž Kolumbije" i "omogućiti joj da igra važniju ulogu na medjunarodnoj sceni".

Profesor medjunarodnih odnosa Rafael Pinjeros kaže da biti "partner iz sveta" NATO znači biti u "strateškom savezu za vojnu saradnju".

Prema njegovim rečima, ta vrsta partnerstva se stvara da bi se "ostvarila strateška savezništva izvan" Evrope, SAD i Kanade, u cilju održavanja svetskog mira.

Pinjeros je naveo da partnerstvo ne znači nužno da će Kolumbija učestvovati u vojnim operacijama NATO.

Ostali "partneri iz sveta" NATO su Japan, Južna Koreja, Australija, Novi Zeland, Pakistan, Avganistan, Iran i Mongolija.

Kolumbija je u decembru 2016. prihvatila sporazum o "većoj" vojnoj saradnji s NATO u postkonfliktnom upravljanju, nakon prvog mirovnog sporazuma potpisanog izmedju vlade u Bogoti i Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARK).

(28. maj 2018.)