Menu

banerAI

POLJSKI ČELNICI NA SKUPŠTINI NATO ZA NAJVEĆU PRETNJU OZNAČILI RUSIJU

Poljski čelnici na Skupštini NATO za najveću prij Predsednik Poljske Andžej Duda na plenarnoj sednici prolećnog zasedanja Parlamentarne skupštine NATO u Varšavi označio je danas Rusiju za najveću pretnju stabilnosti i bezbednosti Evrope, dok je premijer Mateuš Moravjecki naveo kao primer hibridnog oružja uperenog u Evropu ruski gasovod Severni tok 2 koji je nazvao "otrovnom pilulom Rusije Evropi".

"Sa žaljenjem konstatujem da se Rusija nije nikada pomirila sa padom imperijalnog SSSR, a na devedesete godine pune nade da će u Evropi biti trajni mir, gleda kao na samo stratešku pauzu u sukobu Istok-Zapad. Bespravna aneksija Krima, vojna intervencija u Gruziji pa čak i pokušaji ubistava na teritoriji članica NATO uz korišćenje hemijskog oružja. Niko valjda ne sumnja da su te pojave i procesi veoma uznemirujući, posebno za Srednju i Istočnu Evropu", kazao je poljski predsednik Duda.

On je naglasio da NATO i njegove članice moraju da neguju transatlantske veze, Evrope i SAD posebno sada, kada je, kako je kazao sistem bezbednosti izložen napadima i testovima, pre svega od strane Rusije a da SAD treba da shvate da je ulaganje u bezbednost Evrope njihova najbolja investicija.

Poljski predsednik optužio je Rusiju i regionalne moćne zemlje da destabilizuju pored Evrope Bliski i Srednji istok, produbljuju stradanja tamošnjeg stanovništva a utiču i na Evropu tako što raste broj migranata koji pokušavaju da predju granica i nadju u njoj utočište.

Premijer Mateuš Moravjecki parlamentarce zemalja članica NATO i partnerskih zemalja na redovnom prolećnom zasedanju od 25. do 28. maja u Varšavi upozorio je da su sve prisutnije hibridne pretnje a kao primer takve pretnje naveo je izgradnju gasovoda Severni tok 2 na dnu Baltičkog mora, kojim bi uz postojeći Severni tok ruski gas mogao u potpunosti da zaobidje Ukrajinu i destabilizuje je.

Predsednik Duda i premijer Moravjecki srešće se danas i sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

(28. maj 2018.)