Ovo izdanje Newslettera Atlantske inicijative donosi različite analize i mišljenja o političkoj krizi u Bosni i Hercegovini, te o sve napetijoj situaciji u Ukrajini.

Sarajevski advokat i novinar Senad Pećanin nedavno je boravio u Ukrajini i za Atlantsku inicijativu napisao poseban osvrt dok je bio u Kijevu. U kontekstu previranja između zapadnih sila i Rusije, Pećanin tvrdi da će kriza u Ukrajini – kao i destabilizacija Bosne i Hercegovine – odrediti budućnost Europe.

Trenutnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini sagledava dr. Jasmin Mujanović, bosanskohercegovački politolog sa adresom u Sjedinjenim Američkim Državama. U onome što se može čitati kao svojevrsni politički brifing o secesionističkoj krizi, on nudi smjernice, razmišljanja i sugestije o tome što probosanske snage mogu učiniti da je zaustave, te da spriječe slične secesionističke scenarije u budućnosti.

Ugledni germanist, esejist i književni prevoditelj prof. dr. Vahidin Preljević piše o političkoj radikalizaciji u Bosni i Hercegovini, promišljajući o unutarnjoj logici i vanjskim implikacijama etnonacionalističke eskalacije. Bosanskohercegovački sociolog i političar profesor dr. Ivo Komšić govori o Hrvatima srednje Bosne i njihovoj strateškoj važnosti za opstanak Bosne i Hercegovine, s obzirom da politička bitka oko ovog bosanskog naroda traje do danas. Komšić tvrdi da Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine (HDZ BiH), kao i njezina matična stranka Hrvatski HDZ, nisu odustale od takozvane ‘Herceg-Bosne’ (nepriznate paradržave koja je funkcionirala kao separatistički entitet od 1993. do 1996.). Danas se za opisivanje ove težnje koristi eufemizam “hrvatska izborna jedinica” ili “treći entitet”.

Slovenski novinar, diplomat, književnik i političar Borut Šuklje napisao je pregled političkog djelovanja i transformacije Milorada Dodika: od kooperativnog političara u kojeg je američka administracija svojevremeno polagala nadu da će načiniti raskid s zločinačkom prošlošću u Republici Srpskoj, do toga da je postao glavni destabilizirajući faktor u aktualnoj političkoj krizi u Bosni i Hercegovini.

Konačno, iz Brisela za ovo izdanje Newslettera piše Tobyj Vogel – vanjskopolitički analitičar koji pokriva odnose EU-a sa zapadnim Balkanom i migracijsku politiku Europske unije. Posljednju eskalaciju političkih prilika u našoj zemlji Vogel smatra neuspjehom politike EU, te poziva na ozbiljnu reviziju te politike prema Bosni i Hercegovini.

Newslettera je dostupan na ovom linku.