Katastrofalne poplave pogodile BiH

{gallery}newsletters/14/1/1{/gallery}Ono što se 1. decembra desilo stanovnicima Foče i Goražda, a kasnije i drugim opštinama nizvodno niz Drinu, sve do Bijeljine, može se slobodno nazvati pravom katastrofom kakva se nije dogodila u zadnjih stotinu godina.

Toga dana vodostaj rijeke Drine počeo je naglo da raste. Na samom početku to nije izgledalo tako strašno i niko nije mogao ni pretpostaviti šta će se dalje dešavati. U noći 1/2. decembra područja Foče i Goražda uz Drinu potpuno su poplavljena. Potopljeno je oko 500 stambenih i poslovnih objekata, a 300 porodica je tu noć iseljeno iz svojih domova. Više od 1.000 stanovnika ostalo je bez električne energije, vode i telefonskog signala. Šteta od poplava u opštini Goražde procjenjuje se na 15 miliona konvertibilnih maraka, a u Foči na oko pet miliona.

Dva dana kasnije Drina je počela da se povlači u korito, vlasnici stambenih i poslovnih objekata započeli su sa čišćenjem, sušenjem i dezinfekcijom stanova i poslovnih prostora, a radnici komunalnih službi na čišćenju ulica, zelenih površina i obala.

Ko je kriv?

{gallery}newsletters/14/1/2{/gallery}Sada, Goraždani i Fočaci pitaju se ko je kriv? Je li baš ovako moralo da bude i je li se moglo spriječiti? Jedni kažu – za sve je kriva hidroelektrana „Piva“ te neusklađenost režima rada hidroelektrana u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori, a drugi kažu da se poplava nije mogla izbjeći jer su naišle stogodišnje vode.

Ono što je sigurno jeste da je sa HE „Piva“ pušteno pet-šest talasa, niko više  tačno i ne zna koliko, sa količinom vode od 996 kubnih metara u sekundi, ukupno preko preljeva i turbina. Kolika je to količina vode jasno je ako se zna da je normalan rad u decembru 210 kubnih metara u sekundi vode preko turbina.

Hidroelektrana „Piva“ u mjestu Mratinje, od Foče udaljena 30 kilometara, visoka je 225 metara, sa velikim akumulacionim jezerom i tzv. vršnim radom HE, što znači da ne radi u kontinuitetu, već pokriva potrebe za električnom energijom u špici potrošnje, za potrebe elektroenergetskog sistema Srbije.

Nadležni iz HE „Piva“ objašnjavaju da ne snose odgovornost za potop u Bosni i Hercegovini i da jednostavno nisu imali mogućnost da zadržavaju toliku količinu vode u akumulaciji. A jesu li imali odgovornost da bar telefonskim pozivom najave da su pustili tolike količine vode? U subotu slušam načelnika Bijeljine kako kaže da je znao da Bijeljini slijede poplave kada je čuo šta se desilo u Foči. E, Foča i Goražde potopljeni su, ali  bez najave!

Vjerovatno je istina i to da se poplave nisu mogle spriječiti, ali se poplavni talas mogao ublažiti režimom rada HE „Piva“ na način da prioritet nije količina proizvedene električne energije već moguća šteta na nizvodnom potezu po zdravlje i život ljudi. Ali toliko o našim komšijama.

Kako su mi ovih dana stalno u glavi kubici vode, akumulacije i sl., sjećam se svih dosadašnjih izbornih godina  i stalnih obećanja kako će se praviti HE „Buk Bijela“ u Foči, te priča kako je to najbolji hidroenergetski objekat na prostoru bivše Jugoslavije. A njenom izgradnjom Foča bi finansijski procvjetala. Sve nam to govore oni koji samo računaju kilovate i po automatizmu ih pretvaraju u eure. A narod ko narod, kaže – ne može gore od ovoga, dotakli smo dno, pa nek se pravi i Buk Bijela. Ima i onih koji nisu slijepi kod očiju, i koji vide kako se iz Višegrada iz dana u dan stanovništvo iseljava, a imaju jednu od najboljih hidroelektrana u Bosni i Hercegovini u centru grada.

Šta radi struka?

Inače, opština Foča je osamdesetih godina prošlog vijeka tužila HE „Piva“ zbog konstantnih problema u osciliranju vodostaja Drine i do dva metra, što nanosi štete biljnom i životinjskom svijetu rijeke, urušava obale, odnosi stoku, pa čak i ljude. Kompletna dokumentacija vezana za ovaj slučaj uništena je u Sarajevu 1992. godine, tako da tužba opštine Foča protiv HE „Piva“ nikada nije doživjela svoj završetak.

Strah od vode za Goraždane i Fočake je prošao, ali za oko pet stotina stanovnika ovih dviju opština ostaje strah kako će i kada obnoviti stambeni prostor i kada će normalizovati život.

A ja ne mogu da prestanem da razmišljam šta bi se desilo kada bi, ne daj Bože, zbog zemljotresa ili loših geoloških uslova, pukla HE „Piva“. Struka je na potezu, ako je koga briga…

Tekst i foto: Bojana MARIĆ