Američki studenti u posjeti Atlantskoj inicijativi

{gallery}newsletters/4/5/1{/gallery} Studenti sa Koledža u Denveru, Kolorado (SAD), u dvomjesečnoj su posjeti Univerzitetu u Sarajevu i nevladinim organizacijama. U sklopu ove edukacijske posjete, za studente su upriličena predavanja na engleskom jeziku na Fakultetu političkih nauka, i to iz predmeta Državna samouprava i Studije o narodima Bosne i Hercegovine, a svoje slobodno vrijeme ispunjavaju volonterskim radom. Atlantska inicijativa rado je prihvatila ulogu domaćina i tutora za tri američka studenta: Michaela Morelanda, Seana Michaela Barbezata i Petera Jacoba Gormana.

O utiscima o zemlji i njihovom boravku u našoj državi, Peter kaže: “Mislim da je ova zemlja i previše lijepa i kulturalno zanimljiva da bi bila politički sputana u razvoju. Dok učim o politici ove zemlje, ne mogu da pobjegnem osjećaju frustracije…Vidim da se grad, a i cijela država, izgrađuju i napreduju, ali taj progres treba da je osjetan i na međunarodnom planu, a za to su zaduženi političari”.

U toku svog boravka, naši gosti su imali priliku posjetiti Mostar, Blagaj, Počitelj, Tuzlu i Sarajevo, gdje će boraviti većinu vremena, a u planu je i posjeta Banjoj Luci i još nekim gradovima.

Kada je u pitanju njihov volonterski rad, Sean nam govori da ne zna dovoljno o NATO-u, da se raduje volontiranju u Atlantskoj inicijativi, te da se nada da će tako uspjeti proširiti svoje znanje.

{gallery}newsletters/4/5/2{/gallery} „NATO i nije značajna tema u Americi, ali mislim da je to za nas zaista dobar instrument za zadovoljenje interesovanja za Europu kroz Alijansu”, kaže Sean. „Moje je mišljenje da Amerikanci smatraju da je NATO bio izuzetno koristan samo tokom Hladnog rata, a pošto mu je sada misija drugačija i ne toliko koncentrisana na SAD, interesovanje je znatno opalo. Ipak, to ne znači da NATO ne uživa podršku američke javnosti, naprotiv”.

Tokom rada u Atlantskoj inicijativi, pored svakodnevne edukacije, studentima će biti omogućeno da pišu i izražavaju svoja stanovišta o temi sigurnosti, kako SAD-a, tako i Bosne i Hercegovine, iz njihove perspektive.

Michael kaže da je izuzetno zainteresovan za sigurnosne teme u našem regionu, i da se raduje što će o tome dosta naučiti. „Kada govorimo o Bosni i Hercegovini i regionu, zaista je interesantno diskutovati o pitanju šta je bitnije: razvoj ili sigurnost? Mislim da je u slučaju vaše države bitnija sigurnost, koja će donekle i sama osigurati dalji razvoj države. NATO posjeduje instrumente kojima se osigurava sigurnost, i članstvo bi za vas predstavljalo jako dobar potez. Time bi se kreiralo i povjerenje među stanovnicima. Pored toga, postavili bi se zajednički ciljevi, i to bi zasigurno osnažilo patriotski duh i vratilo ljudima vjeru u budućnost”, zaključuje ovaj student iz Denvera.

Jasna Pekić

Foto: Atlantska inicijativa