Pripremio: Senad Omerašević

Primjer uspješne reforme

image1Mnogi su saglasni da Bosnu i Hercegovinu čeka bolja budućnost bude li znala iskoristiti svoje prirodne resurse. Prvi decembar – Dan Oružanih snaga Bosne i Hercegovine – i vrijeme provedeno u kasarni Rajlovac na svečanosti tim povodom otkrili su najveći potencijal naše zemlje – ljude.

Svakodnevno slušamo o uspjesima Bosanaca i Hercegovaca diljem svijeta u svim oblastima, od sporta do nauke i umjetnosti. Pomislimo kako je za postizanje dobrih rezultata nužno otići van granica Bosne i Hercegovine. Međutim, na svoj šesti rođendan Oružane snage BiH pokazale su kako nije nužno ići izvan naše zemlje u potrazi za uspjehom. Naprotiv, potrebno je samo biti dobro organiziran i vođen, a onda je i u Bosni i Hercegovini uspjeh moguć.

 

Ispunjene obaveze

image2Prema riječima načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnika Miladina Milojčića Oružane snage BiH su u 2011. godini, uz otežavajuće okolnosti uzrokovane političkim previranjima, ispunile sve obaveze i još jednom pokazale da su „sposobne za realizaciju svih postavljenih zadataka“. Milojčić je istakao da su deminerske jedinice OSBiH ove godine očistile od mina oko dva miliona metara kvadratnih te, kao i prethodnih godina, pomagale civilnim organima u kriznim situacijama, posebno kod prirodnih i drugih katastrofa i nesreća. Proces modernizacije i podmlađivanja Oružanih snaga i ove godine je uspješno nastavljen, a paralelno s aktivnostima u zemlji nastavljeno je i učešće u mirovnim misijama.

„U ovom trenutku, koji zbog svoje kompleksnosti zahtijeva i kompleksna rješenja, ona koja će zadovoljiti interese svih, države u cjelini, odbrambene strukture predstavljaju dokaz da su takva rješenja moguća“, istakao je ministar odbrane BiH dr. Selmo Cikotić.

Ministar je ukazao i na značaj vojničkog poziva te do sada urađenog u Oružanim snagama BiH: „Svi vi koji stojite u stroju dostojanstva imate razloga biti ponosni, jer obilježavate jednu bitnu epohu u razvoju države.“

image3Ovakav napredak ne bi bio moguć bez prijatelja partnera – NATO-a, OSCE-a, ambasada u Sarajevu i drugih, a ministar im je izrazio posebnu zahvalnost.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić rekao je da izvršavanje zadataka stavljenih pred Oružane snage nikada nije došlo u pitanje bez obzira na sve poteškoće s kojima su se susretali i dodao da su Oružane snage bolji dio bosanskohercegovačkog društva, te da pokazuju kako treba izvoditi reforme. Komšić je izrazio nadu da će Oružane snage BiH jedan od svojih sljedećih rođendana dočekati kao oružane snage zemlje članice NATO-a.

 

 

Ključni koraci

image4Reformski proces počeo je 2002. godine, kada je osnovan Generalni sekretarijat Stalne komisije za vojna pitanja, što je bila preteča Ministarstva odbrane BiH. Već naredne godine formirana je Komisija za reformu odbrane u Bosni i Hercegovini te donesen prvi Zakon o odbrani BiH, kojim je osnovano Ministarstvo odbrane BiH. U martu 2004. imenovan je prvi ministar odbrane BiH Nikola Radovanović i njegovi zamjenici Enes Bećirbašić i Marina Pendeš. Već u maju te iste godine izvedena je zajednička vježba jedinica Vojske RS-a i Vojske FBiH, a u junu su šefovi zemalja i vlada članica Sjevernoatlantskog vijeća na samitu NATO-a u Istanbulu apelirali na Bosnu i Hercegovinu da ostvari „stalan napredak prema uspostavi jedinstvenih vojnih snaga“. Narednog mjeseca imenovano je 13 generala Oružanih snaga BiH, a nakon toga je formirana Počasna jedinica OSBiH.

Predsjedništvo BiH je u februaru 2005. donijelo odluku kojom se izražava opredjeljenje Bosne i Hercegovine za članstvo u NATO-u, a nedugo zatim usvojen je Zakon o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga BiH, policijskih službenika, državnih službenika i drugih zaposlenika u akcijama podrške miru i drugim aktivnostima u inostranstvu. Potom je Predsjedništvo BiH donijelo odluku o slanju vojnika OSBiH u misiju podrške miru u Iraku, a u ovu operaciju upućena je jedinica za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava.

image5Entitetska ministarstva odbrane i vojske ukinuti su u januaru 2006. godine, a u julu te godine Predsjedništvo BiH je donijelo odluku o veličini, strukturi i lokacijama Oružanih snaga BiH. U decembru 2006. je obilježena prva godišnjica OSBiH, dok je tog istog mjeseca Bosna i Hercegovina primljena u NATO-ov program Partnerstvo za mir. Danas Oružane snage BiH sudjeluju u mirovnim operacijama širom svijeta, a najznačajniji je njihov angažman s pješadijskom jedinicom u misiji ISAF u Afganistanu.