Razgovor s Anom Trišić-Babić, predsjednicom koordinacionog tima za NATO Iako politički dogovor o stavljanju vojne imovine pod okrilje države nije postignut, predsjednica NATO koordinacijskog tima Vijeća ministara BiH Ana Trišić-Babić početkom mjeseca je predstavnicima NATO-a predala nacrt prvog godišnjeg nacionalnog plana (ANP) Bosne i Hercegovine, kao prvog koraka svake zemlje koja je otpočinjala svoj Akcijski plan za članstvo (MAP) u Sjevernoatlantskom savezu.

Nacrt prvog godišnjeg nacionalnog plana predali ste komandantu NATO štaba u Sarajevu, otpravniku poslova američke ambasade u BiH te ambasadoru Norveške kao kontakt ambasade NATO-a za našu zemlju. Kakve ste odgovore od njih dobili?  

Izrada ANP-a pokazuje čvrstu opredjeljenost BiH za integraciju u NATO i posvećenost procesu. To je demontracija volje BiH da preuzme još veće obaveze, potpuno razumijevajući uslov iz Talina. Ali dok se isti ne ispuni, BiH ne želi gubiti vrijeme. Jasno je da ANP ne može biti prihvaćen od strane NATO-a dok se ne ispuni pomenuti uslov. Izraženo je očekivanje da će se nakon izbora u oktobru stvoriti klima za rješavanje pitanja vojne imovine. BiH je u MAP-u, ali unutar tog procesa ne može ostvariti napredak dok se ne ispuni uslov.

Dogovor nakon izbora?

–  Da li ste optimista da će se dogovor o knjiženju perspektivne vojne imovine uskoro postići?

Od samog početka, postoji pogrešan pristup ovom procesu. Proces je individualizovan, umjesto da bude kanalisan kroz relevantne institucije BiH. Za rješavanje pitanja vojne imovine nadležni su Savjet ministara BiH, entitetske vlade, i Parlament BiH, a nikako pojedinci. Uslov iz Talina ne treba predstavljati kao politički problem, već ga treba rješavati u administrativno-pravnim okvirima. Dogovor je moguće postići i nadam se da će se to desiti nakon oktobarskih izbora.

– Koje su naredne aktivnosti NATO koordinacijskog tima (NKT), odnosno šta će biti prioritet do kraja 2010. godine?

Cijela situacija oko uslova za MAP nije stimulirajuća za NKT, jer Tim nije nadležan za rješavanje pitanja vojne imovine. S druge strane, prepreku u vidu vojne imovine NKT ne može „preskočiti“. Nakon Talina je bilo sumnji u ispunjavanje uslova do septembra, kada je trebao početi prvi MAP ciklus. I pored tih, opravdanih sumnji, cijeli NKT se angažovao oko izrade prvog ANP-a, i taj prvi nacrt je završen u veoma kratkom roku. Naš entuzijazam, imajući u vidu novonastalu situaciju, odnosno nastavak primjene Individualnog partnerskog akcijskog plana (IPAP) nije splasnuo. Naprotiv, NKT će u narednom periodu biti fokusiran na sprovođenje IPAP-a, koji je u značajnoj mjeri podudaran sa ANP-om. Poenta je u nastavku reformi koje su potrebne BiH. Svima treba biti jasno da ih trebamo sprovoditi zbog nas samih, a ne samo zbog NATO-a. Sada ne smijemo posustati niti biti obeshrabreni, jer, ako se riješi pitanje vojne imovine nakon izbora, trebamo biti spremni da „uskočimo u voz“ koji se zove ANP.

–  Možete li ocjeniti rad NKT-a od kada je Ministrstvo vanjskih poslova BiH, sa vama na čelu, preuzelo lidersku ulogu u NATO integracijskom procesu u BiH? Spominjali ste „obezvrjeđivanje rada“ NKT-a od strane pojedinih medija?

Odnosi BiH i NATO su dostigli takav nivo da ih  je u jednom trenutku bilo potrebno i politički osnažiti, odnosno staviti „pod krov“ Ministarstva inostranih poslova BiH. Vojni dio saradnje je već do te mjere razvijen da se neke stvari odvijaju gotovo rutinski. Za ovako malu zemlju ovo je zaista veliki uspijeh. Sam NKT okuplja predstavnike svih relevantnih institucija BiH i veoma sam zadovoljna profesionalnim odnosima unutar Tima i posvećenosti članova Tima našim obavezama i zadacima. Nezahvalno je davati ocjenu rezultata svog rada pa to prepuštam onima koji prate naš rad. Tu mislim i na medije sa kojima imam veoma dobru i korektnu saradnju. Naravno, uvijek postoji prostor za poboljšanje. Već postoje neki planovi za rad u tom pravcu i bićete obaviješteni kada dođe do realizacije konkretnih aktivnosti. Cijenim kritički rad medija, ali ne mogu prihvatiti da pojedini mediji traže krivce za odlaganje prvog MAP ciklusa i optužuju ovu ili onu stranu. Takav pristup nije konstruktivan, već naprotiv, on je rušilački i prijeti da ugrozi ono na čemu je NKT predano radio. Stojim iza naših rezultata, pogotovo jer su oni u službi ostvarivanja spoljnopolitičkog prioriteta BiH, a to je članstvo u Alijansi.

{gallery}newsletters/8/2{/gallery}
Ana Trišić-Babić i norveški ambasador Jan Braathu

Novi šef Misije pri NATO-u

–  Dosadašnjem šefu Misije BiH pri NATO-u ambasadoru Nikoli Radovanoviću je istekao mandat. Imajući u vidu značajnu ulogu koju obavlja šef Misije pri NATO, znate li ko će biti njegov nasljednik i kada će stupiti na dužnost?

Predsjedništvo BiH je nadležno za imenovanje ambasadora BiH. Postoji kandidat za ovo prestižno mjesto, ali, u skladu sa uobičajenom diplomatskom praksom, ime kandidata se ne objavljuje dok isti ne dobije agreman od zemlje prijema, u ovom slučaju, Kraljevine Belgije, te saglasnost svih stalnih predstavnika pri NATO. Ovome treba dodati i to da kandidat treba proći bezbjednosnu provjeru u BiH, kako bi uopšte mogao raditi u Misiji BiH pri NATO u Briselu. Radi se, zapravo, o dosljednoj primjeni Sporazuma o bezbjednosti informacija između BiH i NATO, koji se, između ostalog, odnosi i na sve zaposlene u BH Misiji.

Aner ZUKOVIĆ

FOTO: MVP BiH