Nemiri na Kosovu

I dalje napeto na sjeveru Kosova

Pripremio: Vedran Vojinović

Noć 25/26. jula na sjeveru Kosova donijela je naslovnice koje su odjeknule regijom i izazvale zabrinutost regionalnih političkih krugova. Administrativni prijelazi pod kontrolom KFOR-a Brnjak i Jarinje trebali su preći pod kontrolu specijalne jedinice KPS “Rosu”, ali su ih u tome spriječili srpski stanovnici koji žive u neposrednoj blizini tih prijelaza.

kosovo_nemiri_373904331Sve je počelo 20. jula, kada je zvanična vlast Kosova objavila da uvodi zabranu uvoza proizvoda porijeklom iz Srbije, što je izazvalo revolt lokalnog srpskog stanovništva. Preuzimanje kontrolnih punktova pod kontrolom KFOR-a u tom trenutku došlo je u pitanje jer su lokalni Srbi počeli s mirnim protestima i moglo se naslutiti da će biti problema oko ovog pitanja. Međutim, problemi se pojavljuju u ponedjeljak, 25. jula, kada lokalni Srbi blokiraju prijelaze balvanima, kamionima s pijeskom i traktorima, te time onemogućuju prolazak specijalne policije i preuzimanje punktova. I sljedećih dana dolazi do sukoba između specijalne jedinice “Rosu” i lokalnih Srba, pri čemu je jedan policajac stradao, a više policajaca i civila je ranjeno. Situaciju pogoršava dolazak srpskih ekstremnih desničarskih grupa koje ruše i pale punkt na Jarinju u huliganskom maniru. Pretpostavlja se da su pripadnici ovih grupa članovi desničarskih organizacija “Garda cara Lazara” i “1389”.

Zbog ozbiljnosti situacije, koja prijeti mogućom novom eskalacijom sukoba između Srba i kosovskih Albanaca, na Kosovo su se zaputili i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i šef pregovaračkog tima Beograda u pregovorima s Prištinom Borko Stefanović. Oni su nakon povratka u Srbiju tvrdili da su ih američki vojnici na graničnim prijelazima “tretirali kao kriminalce”, potpaljujući time dalje medijsku atmosferu u određenim srpskim medijima. Nakon brojnih prijetnji i upozoravanja na eskalaciju sukoba, situacija se ipak smirila u subotu, 30. jula, kada su se jedinice KFOR-a povukle nekoliko stotina metara dalje od punktova; nekoliko sati kasnije otvoren je prijelaz Brnjak, a u nedjelju i prijelaz Jarinje. Međutim, Srbi su i dalje prisutni na ovim punktovima, te se time kriza nastavlja. Ipak, u trenutku pisanja ovog teksta nema novih izvještaja o mogućim sukobima na administrativnim prijelazima na sjeveru Kosova.

Zemlje tzv. Kvinte – Velika Britanija, SAD, Italija, Francuska i Njemačka, osudile su odluku kosovske vlade na čelu s premijerom Hashimom Thacijem da, unatoč protivljenju EULEX-a, pošalje specijalne jedinice na sjever Kosova. Zemlje Kvinte su naglasile važnost saradnje vlasti Kosova i EULEX-a, te ih upozorile da moraju raditi s Evropskom unijom, EULEX-om i KFOR-om na pronalaženju mirnog rješenja sukoba na Kosovu. Također, visoka predstavnica i potpredsjednica Evropske unije Catherine Ashton je upozorila da unilateralni potezi nisu put ka naprijed, te dodala da su “posljednji razvoji događaja nedopustivi. Žalim za žrtvama koje su ovi incidenti uzrokovali. Naše misli su sa ožalošćenim porodicama i sa žrtvama. Odgovornost je i Beograda i Prištine da odmah smanje tenzije i da vrate mir i sigurnost za sve”. Reakcije predstavnika vlasti iz Bosne i Hercegovine su izostale, jer BiH ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, tako da ne može zvanično komentirati ove događaje.

Nakon što je na vanrednoj sjednici Skupštine Srbije usvojena Deklaracija o Kosovu, kojom se Vlada obavezuje na zaštitu života i imovine kosovskih Srba, predsjednik Srbije Boris Tadić je izjavio da je mir jedino rješenje krize na Kosovu, te da jedino miroljubiva politika može donijeti rezultat u odbrani legitimnih nacionalnih interesa Srbije i njenih građana.

U ponedjeljak, 1. augusta, regijom je odjeknula vijest da je premijer Kosova Hashim Thaci izdao naredbu o općoj mobilizaciji kosovskih sigurnosnih agencija i naredio podizanje spremnosti na najviši stepen pripravnosti i gotovosti kako bi “kosovske sigurnosne agencije svim raspoloživim sredstvima odgovorile u slučaju povrede državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova”.

Čekaju se reakcije kako zvaničnog Beograda tako i zapadnih zemalja i Rusije.

{youtube}v1P1Bxp4AdA{/youtube}