NATO biblioteka: {gallery}newsletters/11/5/1{/gallery}Originalnog naziva „Building Integrity and Reducing Corrution in Defence – A Compendium of Best Practices“ štivo je autora Todora Tagareva i predstavlja jedno od novijih izdanja iz NATO biblioteke. Knjiga se fokusira na strategije i instrumente koji osiguravaju dobro poslovanje unutar odbrambenih struktura, izgrađujući integritet te ustanove i smanjujući tako rizik od korupcije.

Korupcija predstavlja veliki izazov svake institucije, ali ima potencijalne katastrofalne posljedice po organe odbrane, posebno kod zemalja u tranziciji i razvoju te kod novijih demokratija. U koautorstvu sa Todorom Tagarevim, porijeklom iz Bugarske, ovoj knjizi su doprinijeli i brojni eksperti iz raznih dijelova svijeta, koji u svojim poglavljima dijele različite primjere i iskustva iz prošlosti njihovih država (između ostalih SAD, Gruzija, Poljska, Ukrajina, Nizozemska, Velika Britanija, Indonezija itd).

Knjiga je prvenstveno namijenjena kao referentni alat za osoblje i uposlenike državnih sigurnosnih struktura, ali je interesantno i za sve koji se bave sigurnošću, demokratijom i problemima civilnog društva. Ova knjiga donosi strateški pristup problemu korupcije, nudi praktične savjete i primjere iz nacionalnih perspektiva te ukazuje na korupcijske rizike i ranjivosti sistema odbrambenih institucija. Jedna od ranjivosti ovog sistema jeste i problem manjka transparentnosti u radu ovih organa, ali i rizici na polju budžetskog planiranja, problemi kod nabavke itd. Također se detaljno obrađuje i Inicijativa izgradnje integriteta (Building Integrity Initiative) koja se i okviru Partnerstva za mir (PfP) počela provoditi od aprila 2008 godine.

{gallery}newsletters/11/5/2{/gallery}Knjigu su publikovali Ženevski centar za demokratsku kontrolu u Oružanim snagama (DCAF) u kooperaciji sa NATO-om i Transparency Internationalom. Nažalost, nije dostupna na našem jeziku, ali je možete sa ovog linka skinuti u PDF formatu na engleskom:

http://www.dcaf.ch/publications/kms/details.cfm?lng=en&id=113983&nav1=5

Tekst i foto: Jasna PEKIĆ