Jusko Ismir, instruktor specijalnih jedinica {gallery}newsletters/12/2/1{/gallery}Instruktor specijalnih policijskih jedinica i timova za blisku zaštitu ličnosti, majstor borilačkih vještina, Jusko Ismir otkriva nam neke detalje pristupa obuci naših specijalnih jedinica, koja nikada ne prestaje.

Jusko Ismir ima zavidno iskustvo u radu sa specijalnim jedinicama i timovima za blisku zaštitu ličnosti u BiH, kako u njihovoj obuci, tako i u samim redovima specijalaca i tjelohranitelja. Naše specijalne jedinice zadužene su za sve ekstremno opasne policijske aktivnosti kako u borbi protiv organizovanog kriminala tako i u antiterorističkoj borbi.

Raznovrsna obuka

Pristupanje specijalnim jedinicama u smislu apliciranja na poziciju specijalca je uglavnom na dobrovoljnoj bazi, ali testiranja za sam prijem u jedinicu izuzetno su selektivna i teška, kako fizički tako i psihički. Prvi ispiti su različiti testovi u pisanoj formi, testovi znanja. Nakon toga, pristupa se razgovoru i raznim psiho-fizičkim provjerama, koje bi trebale osigurati maksimalnu pripremljenost potencijalnog specijalca za rad na terenu.

„Međutim, prava se psihička i fizička sprema često vidi tek na zadatku, kad čovjek može osjetiti nesigurnost ili strah, što nekada zaista može biti opasno“, kaže Ismir.

Bazična obuka traje od šest mjeseci do jedne godine, ali pošto se radni dan svakog specijalca sastoji iz svakodnevnog treninga, sasvim je korektno reći da njihova obuka nikad ne prestaje.

„U sklopu obuke uče se sve borilačke vještine primjenjive u situacijama realne borbe, jer je bliski kontakt u stvarnim situacijama vrlo čest“, veli Ismir, koji je i sam majstor više borilačkih vještina i koji se u posljednjih 18 godina posvetio izučavanju borilačkih vještina primjenjivih u specijalnim jedinicama i timovima koji se bave bliskom zaštitom ličnosti. Ipak, tokom obuke pridaje se jednaka važnost i obuci upotrebe raznih vrsta naoružanja. Jako je riskantno u treninzima favorizirati jednu ili drugu vrstu obuke – neposrednu borbu ili borbu naoružanjem – jer se nikad ne zna kada to može imati kobne posljedice po specijalca.  Zato je puno bitnije da su oni istrenirani da u najkraćem vremenskom periodu onesposobe osobu i stave je pod kontrolu, a to samo mogu uz dobro poznavanje zahvata iz borilačkih vještina i taktike specijalnih dejstava, koja između ostalog podrazumjeva vrhunsko poznavanje upotrebe vatrenog oružja.

Takmičenja i uspjesi

{gallery}newsletters/12/2/2{/gallery}Bosna i Hercegovina ima više policijskih specijalnih jedinica, od kojih je najmlađa ona u sastavu Državne agencija za istrage i zaštitu (SIPA), koja je formirana prije pet godina. Sve su izuzetno dobre i kvalitetne i prate najnovije trendove u svijetu sigurnosti. Posjeduju najsavremeniju opremu i edukuju se širom svijeta. Rezultati koje postižu na polju fizičke spreme slobodno mogu parirati onima na olimpijadi.

„Naše specijalne jedinice su više puta dokazale svoj kvalitet na međunarodnim takmičenjima, i najbolji rezultat koji su do sada ostvarili bio je među prvih pet u svijetu!“, kaže Ismir. „Ono što je našim momcima od izuzetne važnosti, jeste i pomoć međunarodne zajednice, koja zaista u ovom pogledu ne manjka“.

Sve obuke koje naši specijalci nisu u stanju izvršiti u našoj zemlji, omogućene su im na poligonima u drugim zemljama. Kako zaključuje Ismir, rade kako sa entitetskim policijskim strukturama, tako i s predstavnicima međunarodne zajednice, susjednim, ali i drugim Evropskim zemljama. Iskreno možemo biti ponosni na njihov doprinos sigurnoj BiH.

Jasna PEKIĆ

Foto: Privatni arhiv