Moderne prijetnje i novi strateški koncept NATO-a


Za Bosnu i Hercegovinu, integracija u NATO će značiti više od prostog vojnog saveza i zajedničkih vojnih vježbi. Zahtijevat će i cyber integraciju i koordinaciju protiv cyber prijetnji NATO-u, kao i daljnji razvoj vlastitih protokola za odgovor na njih.

Međunarodna zajednica je ustanovila norme za kažnjavanje rušilačkog ponašanja države: pomorska blokada je akt rata; špijunaža je kazneno djelo, a pružanje utočišta teroristima se svodi na casus beli. Ipak, šta ako postoje načini za državu kao i za pojedince, da paraliziraju cijele ekonomske zajednice, kompromitiraju državne tajne, i uliju strah cijeloj populaciji uz mali trošak i vrlo malo političkih posljedica?

Današnja realnost

S napretkom cyber napada na državnu infrastrukturu današnja stvarnost uistinu izgleda ovako. U intervjuu za “New New Internet”, Scott Borg, stručnjak za cyber napade, kaže:

„Najgori cyber napadi su oni koji bi fizički oštetili infrastrukturu: uništavanje velikog broja električnih generatora, uništavanje naftnih platformi i cijevovoda, izazivanje sudara vozova u tunelima i na mostovima, izazivanje curenja toksičnih materija iz hemijskih tvornica i slično. Kao dodatak istovremenom izazivanju smrti određenog broja ljudi, ovakvi napadi bi mogli velikim dijelovima populacije uskratiti osnovna dobra i usluge na duži vremenski period. Neka od njih bi pruzročila potpuno gašenje ekonomskih aktivnosti na zahvačenom području. Totalno ekonomsko razaranje koje bi takva intenzivna kampanja mogla izazvati bi moglo napraviti veću štetu nego li šteta koju su pretrpile Njemačka i Japan tokom strateškog bombardovanja za vrijeme Drugog svjetskog rata„.

Korištenje cyber napada je podjednako pogodno pojedincima kao i državama, upravo zato što je veoma teško upratiti izvor samog napada. Poznato je da se u organiziranju ovih napada vlade koriste proxy organizacijama kako bi izbjegle međunarodni bijes izazvan ometanjem ekonomskih, političkih i vojnih procesa.

U aprilu 2007. godine, Estonija, članica NATO saveza, je pretrpila veliki napad na svoju cyber infrastrukturu. Napadom je ciljano na Estonsku vladu, medije i bankarske entitete koji su kao rezultat toga oštećeni.

Estonija je predvodila inicijativu zajedničke cyber odbrane prije napada 2007. godine. Tri godine ranije, u ovoj je zemlji usvojen koncept  za osnivanje međunarodnog centra za profesionalni razvoj na području cyber odbrane (Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence), koji je predložen NATO-u na usvajanje. No ipak, usred kontroverze koja je okruživala uklanjanje spomen oblilježja ruskim vojnicima, nacionalistički orijentirani hakeri su kompromitirali tehnološki naprednu infrastrukturu Estonije.

Kao dio NATO-ovog novog strateškog koncepta, NATO savjetnici su predložili svrstavanje cyber napada u grupu novih i brzo rastućih prijetnji. Kao dio prijedloga za NATO-ov novi strateški koncept stoji da: “NATO mora ubrzati napore da može odgovoriti na opasnosti cyber napada štiteći svoje komunikacijske i komandne sisteme, pomažući saveznicima da poboljšaju svoje sposobnosti da spriječe i oporave se od ovakvih napada i razvijanje čitavog spektra odbrambenih sposobnosti usmjerenih na efektivno otkrivanje i zastrašivanje napadača“.

Novi strateški koncept odražava napore koje NATO ulaže da se održi kao učinkovit savez. Cyber napadi predstavljaju poseban izazov za NATO. Savez je osnovan u vremenu kada je većina prijetnji bila od strane država, kako i stoji u njegovoj Povelji. Ipak, dvadeset i prvo stoljeće je donijelo veliki broj primjera napada od nedržavnih strana, koji su sa udaljenosti dijelovali protiv državne infrastrukture. NATO se sada našao u situaciji kada se treba naoružati sredstvima za borbu protiv ovakvih vrsta prijetnji.

Za pomoć pri naporima u ovoj transformaciji NATO se okrenuo onome što nazivaju „Centri za izvrsnost“ (Centers of Exellence). Takav centar Center of Eexcellence  je “nacionalno ili multinacionalno sponzorisani entitet koji pruža priznatu ekspertizu i iskustva za dobrobit Saveza, posebice kao podrška u transformaciji. Ovi centri pružaju prilike da se poboljšaju edukacija i obuka, interoperabilnost i sposobnosti da asistiraju u razvijanju doktrine i/ili da testiraju i ocjenjuju koncepte kroz eksperimente.” Suočavajući se s rastućim prijetnjama, NATO članice sve više šire misije Suradničkog centra izvrsnosti za cyber odbranu (Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence) začetog u Talinu.

Presudni element 

Ovaj Centar pruža novi vid kolektivne odbrane, i jedan je od onih koji se ne ravna po gomilanju vojske i vojne opreme. Kolektiva odbrana u dvadeset i prvom stoljeću zahtijeva blisku saradnju državnih agencija koje trebaju da otkriju i da se bore protiv cyber napada. Centar nastoji da bude središte NATO-ovog cyber osiguranja za članice i zemlje partnere, pružajući im ekspertizu i potrebne standarde za interoperabilnost.

U oktobru 2008. godine, Centar u Estoniji je u potpunosti priznat od strane NATO-a kao međunarodna vona ustanova. U početku samo je sedam država podržavalo Centar: Estonija, Njemačka, Italija, Latvija, Litvanija, Slovačka i Španija. Krajem 2008. godine, SAD i Turska su takođe najavile da imaju namjeru da postanu sponzori.

Prema preporukama novog strateškog koncepta, NATO gleda na sporazume sa zemljama koje nisu članice Saveza kao jedan od presudnih elemenata za vlastitu sigurnost. Blisko partnerstvo sa zemljama koje nisu članice će pomoći usvajanju novih normi za odgovor na cyber napade u cilju da se poboljša efikasnost samog NATO-a.

Tekst i foto: Michael MORELAND

________________________

[1] Scott Borg u intervjuu sa Michaelom Cheekom, “The Economic Consequences of Cyber Attacks,” The New New Internet: The Cyber Frontier, February 15, 2010, accessed online, http://www.thenewnewinternet.com/2010/02/15/the-economic-consequences-of-cyber-attacks-an-interview-with-scott-borg/ (June 22, 2010).

[1] Za interesante primjere pogledajte:: Josh Rogin, “The Top 10 Chinese Cyber Attacks (That We Know Of),” The Cable, Foreign Policy, January 22, 2010, accessed online, http://thecable.foreignpolicy.com/posts/2010/01/22/the_top_10_chinese_cyber_attacks_that_we_know_of (June 22, 2010).

[1] Ian Tranor, “Russia Accused of Unleashing Cyberwar to Disable Estonia,” The Guardian, May 17, 2007, accessed online, http://www.guardian.co.uk/world/2007/may/17/topstories3.russia (June 16, 2010).

[1]“History and Way Ahead,” Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence, http://www.ccdcoe.org/12.html (accessed June 17, 2010).

[1] NATO 2020: Assured Security; Dynamic Engagement: Analysis and Recommendations of the Group of Experts on a New Strategic Concept for NATO, (May 17, 2010), accessed online http://www.nato.int/strategic-concept/index.html (June 22, 2010), 11.

[1] Mission and Vision, Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence, accessed online, http://www.ccdcoe.org/11.html (June 22, 2010).