Historija i sadašnjost

{gallery}newsletters/9/5{/gallery}Legendarni školski jedrenjak, na kojem su se obučavale generacije mornaričkih oficira s prostora bivše Jugoslavije, nastavlja svoj život u sastavu Mornarice Vojske Crne Gore…

U Bosni i Hercegovini, kao i u ostalim zemljama s prostora bivše Jugoslavije, školski brod „Jadran“ ostao je sinonim ljepote pomorskog poziva i prvih koraka svakog oficira ratne mornarice na ovim prostorima.

Škola pod jedrima

Radi se o jedrenjaku deplasmana 720 tona, dužine 57, širine 8,80, visine 2,64 i gaza od 4,20 metara, sa tri jarbola i 12 jedara, koji je sagrađen u Hamburgu 1931. godine, a kojeg je tadašnja Ratna mornarica Kraljevine Jugoslavije nabavila dvije godine kasnije. Od tada je korišten na školskim krstarenjima mornaričkih pitomaca, s matičnom lukom u Splitu u Hrvatskoj. Raspadom SFRJ, kada tadašnja Jugoslovenska narona armija (JNA) svu imovinu odvlači u Srbiju i Crnu Goru, „Jadran“ završava u crnogorskoj luci Tivat.

Punih sedam decenija na „Jadranu“ su se obučavali pitomci stičući praktična pomorska znanja neophodna za službu na ratnim bordovima. Brod je plovio Jadranskim, Crnim, Sjevernim, Crvenim i Sredozemnim morem, ali i tri puta Atlantskim okeanom. Prošle godine „Jadran“ se valjda prvi put otisnuo na krstarenje s multinacionalnom posadom. Uz pripadnike Mornarice Vojske Crne Gore, plovili su i pripadnici mornarica Srbije, Italije, Rumunije, Grčke, Albanije i Slovenije. Na taj način, u praksi je zaživela ideja crnogorskog ministarstva odbrane da državama iz okruženja ponudi usluge „Jadrana“ kao „ploveće učionice“ za mlade mornaričke oficire.

Ovaj reporter Atlantske inicijative imao je priliku pogledati „Jadran“ 16. augusta, u povodu obilježavanja 77. godišnjice ovog broda i prigodne posjete školskog jedrenjaka Italijanske ratne mornarice „Palinuro“, sa zapovjednikom kapetanom fregate Andrea Bijelo.

Italijanski jedrenjak je uplovio u luku Tivat, a dočekali su ga italijanski vojni ataše brigadni general Mauro de Vincentis, osoblje italijanske ambasade u Podgorici i pripadnici Mornarice Vojske Crne Gore, na čelu sa zamjenikom komandanta, kapetanom bojnog broda Željkom Hercegovcem.

U sklopu prijema na palubi školskog broda “Jadran”, kapetana Bijelija je dočekao komandant Mornarice VCG, kapetan bojnog broda Rajko Bulatović, koji je upoznao posjetioce sa organizacijom Mornarice VCG i zadacima koje ona izvršava, istaknuvši da je dugogodišnja saradnja sa kolegama iz Italije iz godine u godinu sve intenzivnija. Kako se navodi iz saopštenja Ministarstva odbrane Crne Gore, dosadašnja saradnja realizuje se kroz školovanje kadra te mornaričke vježbe u okviru inicijative ADRION i razmjene podataka kroz centar V-RMTC (Virtual Maritime Traffic Centre), što je virtualna mreža koja povezuje operativne centre svih ratnih mornarica pristupnica ove inicijative, kao i kroz školovanje kadra.

Partnerstvo i saradnja

Ovom prilikom najavljeno je da će pripadnici VMCG uskoro biti ukrcani na neke od italijanskih ratnih brodova koji djeluju u međunarodnim vojno-pomorskim operacijama u vodama Indijskog okeana i Adenskog zaliva, a za očekivati je da se nastavi i sudjelovanje pokojeg Italijana na budućim školskim krstarenjima „Jadrana“.

Hoće li pod njegova jedra ponovno i neki Bosanac ili Hercegovac ostaje da se vidi… Teritorijalne vode BiH danas kontrolira Granična policija, te naša zemlja nema potreba za značajnijim razvojem mornaričkih oficira. No u duhu međunarodne saradnje i partnerstva svaka slična ideja postaje moguća.

Tekst i foto: Aner ZUKOVIĆ