Službene uniforme Oružanih snaga BiH

{gallery}newsletters/7/3/1/{/gallery} Prve službene uniforme Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH), na osnovu Otvorenog postupka, isporučuju isključivo domaće firme. Razgovarali smo sa Safetom Baltićem, stručnim savjetnikom za snabdijevanje u Sektoru za nabavku i logistiku Ministarstva odbrane BiH i saznali više o tehničkim uslovima, kreatoru, javnom natječaju, te utiscima pripadnika Oružanih snaga. „Uniforme sadrže neku kombinaciju između NATO uniformi i uniformi Varšavskog pakta, a tehničke komponente su više nego zadovoljene.“

Nakon tri neuspješna objavljivanja javnog natječaja za izradu idejnog rješenja za svečanu uniformu, 2007. godine na konkursu je, kao kreator svečanih i službenih uniformi izabrana Aida Korman, diplomirani modni kreator.

Domaće firme među najboljima

Prošle godine prvi put je raspisan konkurs za izradu probnog uzorka uniformi, koji je, prema riječima našeg sagovornika, bio neuspješan, te je odlučeno da se drugi put objavi međunarodni javni tender, podijeljen u 5 komponenti (LOTova).

Koji su bili uslovi tendera i šta je presudilo da domaće firme dobiju posao?

Cilj i politika Ministarstva odbrane je u skladu sa preporukom Vijeća ministara i nalaže da se ono što se može praviti i proizvoditi u Bosni i Hercegovini i pravi ovdje. Poštujući sve uslove Zakona o javnim nabavkama, konkurs je bio međunarodni, javni, kriteriji navedeni u istom su bili obavezujući, svaki od prijavljenih kandidata, a bilo ih je preko 20, je preuzeo tendersku dokumentaciju i onaj ko je mogao da ispuni uslove iz te dokumentacije se i prijavio. Po isteku roka za prijavljivanje na javni poziv osam firmi je podnijelo prijedloge i od toga je pet domaćih firmi izabrano.

Ugovore za šivanje dijelova službene i svečane uniforme OSBiH dobili su sljedeći proizvođači:

LOT – 1 – Odijelo – BORAC Travnik;

LOT – 2 – Košulje i kravate – MEN Travnik;

LOT – 3 – Predmeti od kože i ukrasi – ARMY SHOP Sarajevo;

LOT – 4 – Obuća – BEMA Banjaluka;

LOT – 5 – Džemperi, šalovi i čarape – INTEGRAL Kladanj.

Kolika je vrijednost ukupnog, četvorogodišnjeg, ugovora?

U pitanju je projekcija, a vrijednost jedne uniforme sa potpunim elementima je oko 3,500.00 KM, što bi za 5,800.00 uniformi značilo da se radi o svoti od 20,000.00 KM. S obzirom na to da naš budžet iznosi otprilike pet miliona godišnje, trajanje ugovora bi, tom računicom, trebalo da bude četiri godine. Zakon o javnim nabavkama predviđa da se okvirni sporazum može zaključiti na, maksimalno četiri godine. To je bio jedini razlog za zaključenje okvirnog sporazuma na četiri godine, što ne znači da će to apsolutno tako i biti, to može i da se promijeni.

Kvalitet uniformi

Nove uniforme Oružanih snaga BiH sastoje se od 38 elemenata. Svaki od tih elemenata izrađen je sa mnoštvom tehničkih detalja, ali i materijala koji zadovoljavaju praktične potrebe pripadnika Oružanih snaga. Ispituje se postojanost boja, otpornost na vlagu, znoj, klimatske uslove i slično. Svaki dio uniforme ima tačno utvrđena pravila šivanja, od uboda igle, udaljenosti džepa od šava, a i sirovinski sastav je strogo propisan.

Do sada je napravljeno 1.700 uniformi, a prvi put se na opasače, kaiševe i ešarpe se, pored državne zastave na lijevoj strani uniforme, stavljaju i obilježja državnog grba,.

Kakvi su utisci pripadnika OS?

Bitno je napomenuti da u okviru seta uniformi postoje službene i svečane uniforme roda kopnene vojske, roda vaduhoplovstva, počasne jedinice i vojnog orkestra. Prema informacijama kojima raspolažem, naše osoblje ima samo riječi hvale za uniforme. Tehnički uslovi su zadovoljeni, te uniforme sadrže kombinaciju između NATO uniforme i uniformi bivšeg Varšavskog pakta. Uniforma je izuzetno lijepa i prikladna.

Ovom aktivnošću koja podrazumijeva širenje domaćeg tržišta, zapošljavanje novih kadrova u firmama koje su dobile posao šivanja i izrade uniformi, Oružane snage sada i vizuelno mogu stati rame uz rame sa pripadnicima Oružanih snaga regiona i Evrope.

Tekst i foto: Jelena MOČEVIĆ

Safet Baltić pokazuje oficirsku sablju koja je dio svečane uniforme OSBiH.