Brigadni general David Enyart, zapovjednik Štaba NATO-a u Sarajevu

{gallery}newsletters/7/1/{/gallery} “Nemoguće je očekivati napredak s obzirom da ne postoji spremnost za postizanjem dogovora“, kazao nam je zapovjednik Štaba NATO-a u Sarajevu, brigadni general David Enyart, u svom kratkom odgovoru na naša pitanja.

Uspjeli smo ga kontaktirati ubrzo nakon zvanične posjete BiH delegacije Glavnom sjedištu NATO-a u Briselu.

Kako NATO vidi poziciju BiH u MAP procesu, s obzirom na posljednje vijesti sa sastanka Generalnog sekretara NATO-a i ambasadora Sjevernoatlantskog vijeća (NAC) s ministrima Selmom Cikotićem i Svenom Alkalajem?

NATO članice su predložile Bosni i Hercegovini u Tallinu da učine sve što je u njihovoj moći kako bi približe svoju državu prijemu u NATO. Mi želimo vidjeti BiH u NATO-u. To bi koristilo i Savezu i regionalnoj sigurnosti i BiH. Jedan od uslova za “aktiviranje” Akcionog plana za članstvo (MAP) je da se riješi pitanje vlasništva nad vojnom imovinom. Ovo je praktičan i razuman uslov. Rješavanje ovog pitanja nije samo neophodno za budućnost Oružanih snaga, nego i za sposobnost države da postigne politički konsenzus.

Generalni sekretar NATO-a, Anders Fogh Rasmussen, nedavno je izjavio da NATO neće odustati od svog uslova za aktiviranje MAP-a. Gospodin Rasmussen je takođe naglasio da sada sve ovisi o bosanskohercegovačkom političkom vrhu. U slučaju da BiH ne odgovori na zahtjev vezan za pitanje vojne imovine do septembra 2010. godine, nastaviće sa procesom reformi u skladu sa postojećim okvirom Individualnog akcionog plana partnerstva (IPAP), koji će biti na snazi od 2010. do 2012. godine.

Da li mislite da će se Bosna i Hercegovina priključiti Akcionom planu za članstvo u septembru?

Nismo optimisti po pitanju blagovremenog napretka BiH, kako bi se Akcioni plan za članstvo mogao aktivirati već od septembra. Obje strane u ovom političkom sukobu su čvrste u svojim oprečnim stavovima, koje je teško uskladiti. Nemoguće je očekivati napredak kada ne postoji spremnost za postizanjem dogovora. Političke vođe su preobratile pitanje vojne imovine u političko pitanje, a u suštini, to bi trebalo da bude pravno pitanje. S obzirom na predstojeće izbore, ne čini se da je bilo koja od strana spremna odstupiti od svojih stavova, čak i ako je ova indiferentnost od ključnog značaja za međunarodnu poziciju i lokalni razvoj Bosne i Hercegovine kao cjeline.

Nacrt Zakona Republike Srpske koji predlaže da se Republici Srpskoj da za pravo da raspolaže svom državnom imovinom, uključujući vojnu imovinu, ne pomaže u ovom procesu. Jednostrani potezi jačaju rigidne stavove i ne doprinose duhu kompromisa, koji je neophodan u postizanju konsenzusa. Nacrt Zakona predstavlja kršenje Odluke Visokog predstavnika o raspolaganju državnom imovinom. Pored toga što se ovim krši Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, takođe se ignoriše nekoliko direktiva Nadzornog odbora Vijeća za provedbu mira, te se time kompliciraju potencijali BiH da ispuni NATO uslove iz Talina.

Glavni štab NATO snaga u Sarajevu sarađuje sa Ministarstvom odbrane i drugim relevantnim institucijama na rješavanju ovog pitanja. Zajedno smo učinili sve što je bilo u našoj moći, a takođe ostajemo na raspolaganju i za svaku dalju pomoć. Ali odgovornost za ovo pitanje, ipak je u rukama političkih vođa Bosne i Hercegovine.

 

Željka ŠULC

Foto: Štab NATO-a u Sarajevu

General Enyart u nedavnoj posjeti Brigadi zračnih snaga OSBiH.