Mladi iz Atlantske Inicijative na seminaru u Srbiji
Društveni teatar kao koncept rješavanja konflikta

{gallery}newsletters/3{/gallery}

U mjestu Kovačica u Srbiji krajem prošlog mjeseca održan je višednevni međunarodni seminar „Qualify for Quality“ (Kvalifikuj se za kvalitet), na kojem je predstavljan koncept Društvenog teatra kao načina rješavanja konflikta.
Seminar je organizirala nevladina organizacija The Youth Dialoge Program iz Novog Sada, pod pokroviteljstvom EU Youth in Action Programmea, a predstavljao je internacionalno okupljanje mladih koji rade u nevladinom sektoru ili na poslovima rada sa lokalnim zajednicama, kako bi razmjenili iskustva i stekli nova znanja o sposobnostima rješavanja konfliktnih situacija.
Predavači treninga su bili eksperti iz oblasti rješavanja i upravljanja konfliktima: Snežana Bašlija iz Srbije, Andrea-Loredana Tudorache iz Rumunije i Fadi Shbita iz Palestine.

Trening se fokusirao na problematiku  rješavanja konflikta sa modernog znanstvenog pristupa. Sposobnost rješavanja konflikta je korisna i na profesionalnom i personalnom nivou, individualno i globalno. Seminar je obilovao diskusijama o različitim elementima konflikta; definiciji konflikta, analizi konflikta, transformaciji, konceptima rješavanja i upravljanja konfliktnim situacijama, uključujući i sposobnosti komuniciranja i izgradnja konsenzusa.
 Učesnicima je predstavljen novi koncept rješavanja konflikta, poznat pod nazivom Social Theatre (Društveni teatar), koji se uspostavio vrlo koristan u obrazovnom okruženju.

Velika prednost ovog trening programa bila je i činjenica da se radilo u interkulturalnom okruženju, gdje su učesnici iz različitih dijelova svijeta razmjenjivali ideje, mišljenja i iskustva. Na predavanjima su se analizirala kompleksna pitanja izvora konflikata, među kojima i predrasude, gdje je mogućnost razmjene prethodnih iskustava pomogla u razvoju novih pristupa problematici rješavanja konflikata. Mladi eksperti sa različitim društvenim pozadinama imali su prilike tako dati udjela u postizanju samih ciljeva ovog seminara, kroz razne aktivnosti namjenjene za razvoj sposobnosti analize konflikata i razvoja sposobnosti konfliktne transformacije metodama neformalne edukacije.

Rezolucija konflikta je i društvena i personalna problematika, stoga je i sposobnost rješavanja konflikta tržišno atraktivna profesionalna sposobnost, a posebno u poslovima vezanim za sigurnost. Profesije poput sudaca, raznih savjetnika, policije, advokature i drugih koriste metode rješavanja konflikta u svakodnevnom poslovnom životu, pokušavajući pritom ili spriječiti moguće nastajanje konflikta, ili razriješiti već postojeći konflikt. Kada se nacionalni ili pak internacionalni konflikti pogrešno vode i upravljaju, to može rezultirati opasnim posljedicama po opću sigurnost. S druge strane, ako se sa konfliktnom situacijom postupa na pozitivan način, može se transformirati u priliku za napredak.

Može se ocijeniti da je Bosna i Hercegovina idealan primjer prostora u kome su ovakva i slična iskustva izuzetno poželjna.

Jasna PEKIĆ
(Foto: The Youth Dialoge Program)