Atlantska Inicijativa BiH u Gruziji 

{gallery}newsletters/6/5/1/{/gallery}U gradu Kvešetiju u Gruziji, od 20. do 25. juna održan je seminar Evropske fondacije mladih i Vijeća Europe, koji je realizovan uz pomoć gruzijskog nevladinog Informativnog centra za žene (Woman’s Information Centre). Tema intenzivnog trening programa bili su mladi u izgradnji mira i sigurnosti, uz učešće potencijalnih lidera iz raznih dijelova svijeta, s prioritetom onih koji dolaze iz konfliktnih i postkonfliktnih regijona. I Atlantska inicijativa BiH je imala svoju predstavnicu.

Mladi i budući eksperti iz nevladinih organizacija Gruzije i cijelog južnog Kavkaza, Balkana te zemalja srednje Evrope radili su na ostvarenju cilja ovog projekta, a to je usmjerenje snaga i stručnih znanja iz polja ljudskih prava i sigurnosti u osmišljenu i ostvarenju projekata za izgradnju mira i bolje budućnosti.

Bliska prošlost i ratna iskustva Gruzije pomogli su učesnicima da shvate dubinu problema konflikata na personalnom, regionalnom i nacionalnom nivou te da se educiraju o osnovnim instrumentima i mehanizmima konfliktnog menadžmenta. Seminar se također fokusirao na pitanja ličnim identitetima, pogotovo u multikulturalnim i multinacionalnim sredinama.

Konfliktna teorija polazi od individualnog stava, kako prema društvu tako i prema samom sebi. Stoga je pitanje identiteta od velikog značaja, jer se (pogotovo u multikulturalnim i multinacionalnim sredinama) instistira na proširenju svojih vidika, tj shvatanju sebe ne kao pripadnika samo jedne skupine, već kao dio šire zajednice, cjelokupnog društva, države, regije pa čak i kontinenta (identitet Evropljanina npr.).

{gallery}newsletters/6/5/2/{/gallery}

Konflikti počinju na individualnoj razini, najčešće motivisani manjkom znanja, tolerancije ili zbog predrasuda. Zato je osnovni cilj ovakvih edukacijskih okupljanja i pokušaj da se mladi iz konfliktnih zona Gruzije (uključujući Južnu Osetiju i Abhaziju) ujedine i upoznaju jedni s drugima, ali i s vršnjacima koji dijele slična iskustva iz bliske ili dalje prošlosti, i tako razviju vještine za rješavanje društvenih problema tih regija.

Programima formalne i neformalne edukacije pokušavalo se ovoj ciljnoj grupi približiti teme izgradnje mira, psihološke rehabilitacije, treninga mladih lidera, stvaranja interkulturalnog dijaloga i razmjene iskustava i dijaloga među zemljama. Jedan od ključnih elemenata je i rad s manjinama i pojmom pozitivne diskriminacije. U izgradnji mira upravo su od krucijalnog značaja mladi ljudi, već involvirani u sigunosne, socijalne ili humanitarne strukture, kao jedina snaga i moć za promjenu netolerantnih ili pogrešnih političkih stavova, i za bolje sutra općenito.

Planirana je i dalja saradnja učesnika na raznim projektima izgradnje mira i prosperiteta u osjetljivim regijonima, a očekuje se angažman Atlantske inicijative BiH, nevladinih organizacija iz Hrvatske, Austrije, Turske, Armenije i Gruzije.

 

Tekst i foto: Jasna PEKIĆ