Pokrenut novi Trust fond za pomoć BiH

{gallery}newsletters/10/2/1{/gallery}Svečanom ceremonijom potpisivanja, u Bruxellesu su 1. oktobra stalni predstavnici Nizozemske, Norveške i Slovenije pri NATO, kao i zamjenik pomoćnika generalnog sekretara NATO za politička pitanja i sigurnosnu politiku Robert Simmons, a u prisustvu predstavnika BiH i Međunarodne organizacije za migracije (IOM), odobrili ciklus Trust fonda za period 2010.-2012. vrijedan 3,421.658 eura (6,692.079 KM). Pomoć je namijenjena zbrinjavanju 3.000 vojnika iz redova OSBiH.

Trust fond je dio pomoći koju NATO pruža Bosni i Hercegovini na njenom putu reformi u oblasti odbrane i prvenstveno je namijenjen što uspješnijoj socijalnoj reintegraciji pripadnika Oružanih snaga BiH kojima u periodu od 2010. do 2012. godine zbog zakonskih odredbi ističu profesionalni ugovori.

Pored Nizozemske, Norveške i Slovenije, kao glavnih zemalja donatora, svoj novčani doprinos projektu iskazali su Luksemburg, Švedska i BiH. Sjedište Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Sarajevu, uz asistenciju Ministarstva odbrane BiH i Štaba NATO u Sarajevu, izvršni je nosilac implementacije ovog projekta.

{gallery}newsletters/10/2/2{/gallery}Shodno ranijem bilateralnom sporazumu između BiH i američke agencije za međunarodni razvoj, ovome će biti pridodano i 2,113.600  američkih dolara (2,979.542 konvertibilnih maraka).

Dodatne informacije o početku implementacije kao i tehničkim odredbama ovog  projekta ukupne vrijednosti 9,671.620 konvertibilnih maraka još uvijek čekamo od Ministarstva odbrane BiH i predstavništu IOM-a u Sarajevu.

U međuvremenu, u Ministarstvu odbrane BiH u Sarajevu je 5. oktobra održan informativni brifing za vojno-diplomatske predstavnike akreditovane u našoj zemlji, a tema sastanka se odnosila na proces tranzicije vojnog personala, program „Perspektiva“ i uspostavu  NATO Trast fonda za BiH. Brifing je održao pomoćnik ministra odbrane za upravljanje personalom Sead Muratović, a sastanku su uz predstavnike Štaba NATO-a u Sarajeva prisustvovali i Regina Boucault i Gianluca Rocco iz misije IOM-a u BiH.

 

Asaf ALIBEGOVIĆ

Foto: NATO