Norveški ambasador Jan Braathu u Banjoj Luci
BiH se mora uključiti u globalnu politiku

 

Govoreći prošlog mjeseca na okruglom stolu na temu: „Bosna i Hercegovina i NATO: izazovi i prepreke ulasku u Akcioni plan za članstvo (MAP)“, a kojeg je organizirao Centar za međunarodne odnose (CIR) u Banjoj Luci, norveški ambasador u Bosni i Hercegovini Jan Braathu, istakao je da se BiH više mora posvetiti inostranim poslovima.
BiH je napravila veliki progres od kraja rata pa do danas, ali mislim da se mnogo više pažnje treba posvetiti vanjskim poslovima i uključiti se u globalnu politiku. Mi ne želimo da bilo tko drugi donosi odluke u naše ime, a ja vjerujem da je situacija ista i ovdje, u BiH. Niko osim vas samih ne zna šta je najbolje za vas,“ rekao je ambasador Braathu.
Uz ambasadora Brathua i prof.dr. Miloša Šolaje, politikologa i direktora Centra za međunarodne odnose u Banjaluci, govorio je i šef Odjeljenja  za mir i sigurnost Ministarstva vanjskih poslova BiH ambasador Fuad Šabeta.
Učesnici okruglog stola bili su  profesori i studenti sa različitih fakulteta pri univerzitetima iz Sarajeva i Banja Luke, te članovi nevladine organizacije Atlantska Inicijativa. Cilj okruglog stola bio je širenje znanja o NATO-u, njegovim zadatcima i ciljevima, te uslovima, preprekama ali i privilegijama koje BiH dobiva dobivanjem MAP-a.


Ambasador Braathu svoje izlaganje koncipirao je na pravljenju paralele između političkog značaja NATO-a za Norvešku i političkog značaja NATO-a za Bosnu i Hercegovinu, budući da smo, po riječima ambasadora Braathua, geopolitički vrlo slične države. „Dopustite mi da vam pokušam objasniti kako ambasador jedne manje države doživljava saradnju u NATO-u i zašto je NATO važan za nas. I, govoreći iz perspektive osobe koja dolazi iz jedne malene države, možda imamo sličnih interesa glede ove vrste sigurnosne suradnje.“

Dio svog izlaganja ambasador Braathu je posvetio i „vrućim“ pitanjima u NATO-u kao što je novi strateški koncept, formulacija odnosa sa Rusijom, principu konsenzualnog donošenja odluka, važnosti učešća Sjedinjenih Američkih Država u NATO-u itd. „Bez obzira htjeli mi to priznati ili ne, Amerika je u ovom trenutku jedina supersila na svijetu. Moji ruski prijatelji se možda neće složiti sa ovim, ali mi vjerujemo da stvari trenutno tako stoje. A Norveška želi da utiće na odluke Amerike zato što su u borbi divova“, kako kaže ambasador Braathu, „patuljci ti koji stradaju.“

„NATO koncept je koncept kolektivne sigurnosti koji je do danas pružao najbolje rezultate. U ljudskoj historiji nije postojao sistem, institucija ili organizacija, koja je pružila dugoročniju zaštitu od Sjevernoatlantskog saveza“, istakao je kroz svoje izlaganje Fuad Šabeta. Govoreći o napretku koji je BiH napravila do danas, ambassador Šabeta je rekao: “Rat smo završili sa četiri stotine šezdeset i četiri hiljade vojnika, tri civilne komande i tri vojne komande, a danas imamo oko deset hiljada profesionalnih vojnika, jednu vojnu komandu i jednu civilnu komandu. Pitanje vojne reforme je riješeno“.

{gallery}newsletters/2{/gallery}

Impresije učesnika

Milena Aćimovac, Fakulteta Političkih Nauka, Banja Luka:
„Ovaj okrugli stojoš je jedan pokazatelj atmosfere u BiH u posljednjih nekoliko mjeseci. Priča o NATO integracijama dobija ozbiljan prizvuk, mada konsenzus još nije na vidiku, barem kada je u pitanju   javnost u entitetima. Kreatori spoljne politike su vrlo jasni u svojim aspiracijama, i prema istim se i kreću. A to je NATO, kao simbol državne bezbjednosti, civilne, ne samo vojne sigurnosti i naravno, regionalne stabilnosti. Ambasador Šabeta je vrlo sistematično iznio plan prema kojem BiH treba da se kreće. Nimalo lak put, ali izvodljiv. Multilateralizam, kao osnov današnje globalne prijetnje, vojna reforma, konsenzus političkih odluka, akcetovane su  tematike za koje je ambasador Šabeta zadovoljavajuće odgovorio na pitanja prisutnih.“
Senad Omerašević, Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, Sarajevo:
„Saznali smo više o tome šta se dobija ulaskom u MAP, te o svim razlozima zbog kojih zajednički trebamo stremiti članstvu u NATO-u. Sretni smo što smo imali priliku sresti se sa značajnim ličnostima i razgovarati s njima o temama koje su bitne i zanimljive svim Bosancima i Hercegovcima, a naročito mojim kolegama i meni, koji se školujemo u oblasti sigurnosti“.

Tekst i foto: Safet ŠARIĆ