U kasarni u Visokom
{gallery}newsletters/10/5/1{/gallery}Oružane snage BiH, u saradnji s američkom Nacionalnom gardom Marylanda i Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP), 15. septembra u kasarni u Visokom započele su proces uništavanja više od trideset hiljada jurišnih pušaka M16 A1. Ambasador SAD-a u BiH Patrick Moon i komandant Štaba NATOa u Sarajevu brigadni general David Enyeart, posmatrali su ovo uništavanje viška naoružanja.

Ove puške je, uz tenkove, oklopne transportere, haubice i sredstva veze, u okviru programa “Opremi i uvježbaj”, nakon rata SAD donirao Federaciji BiH, radi postizanja ravnoteže u naoružanju s Republikom Srpskom. Objedinjavanjem Oružanih snaga BiH (OSBiH) puška M16 postala je osnovno oružje naše pješadije, ali je profesionalizacijom i smanjenjem broja vojnika 30.061 puška proglašena viškom i sada se uništava.

{gallery}newsletters/10/5/2{/gallery}Kako smo doznali, u upotrebi OSBiH je ostalo još oko 46.000 ovih pušaka, a SAD još donira izvjestan broj u savremenoj varijanti M16 A4, pod uslovom da je koriste u misiji u Afganistanu.

Uništavanju pušaka u Visokom prisustvOvali su i pripadnici američkih oružanih snaga, da bi potvrdili uništenje svakog komada oružja po serijskom broju. Dozvolu za uništenje oružja je dala Vlade SAD-a, da bi se smanjila zaliha lakog naoružanja koje čuvaju i održavaju Oružane snage BiH,  kao i da bi se smanjili troškovi i SAD-u, a i Oružanim snagama BiH za skladištenje oružja. Municija ovih pušaka kalibra 5,56 mm nije uništena, jer je perspektivna, i ostavljena je u zalihama naše vojske.

Jasna PEKIĆ

Foto: Ambasada SAD u Sarajevu