Akcija Federalne uprave policije

Otkrivene plantaže indijske konoplje u Hutovom blatu

Pripremio: Tim Atlantske inicijative

hutovoPolicijski službenici Federalne uprave policije, u saradnji s kolegama iz MUP-a Zapadnohercegovačkog i Hercegovačko-neretvanskog kantona, početkom septembra izveli su obimnu akciju na širem području Hercegovine, čiji je cilj bio razbijanje organiziranih narkogrupa.

Tako je u Hutovom blatu, 15-ak kilometara od Čapljine, pronađeno 13 plantaža sa zasadima kanabisa (indijska konoplja). Riječ je o više hiljada stabljika, prosječne visine dva metra i težine od pet do sedam kilograma, izuzetnog kvaliteta. Preliminarna vještačenja ukazuju na to da je riječ o stabljikama izuzetnog kvaliteta, čija bi ulična vrijednost, u formi gotovog proizvoda, dosegla stotine hiljada konvertibilnih maraka.

 

Iz zraka i vode

Deset specijalnih timova i pet timova krim-policije FMUP-a pronašli su tokom prvog dana pregleda Hutovog blata 1.300 stabljika indijske konoplje, od koje se dobija marihuana, čija vrijednost na ulici iznosi oko 1.300.000 konvertibilnih maraka. U policiji su pojasnili novinarima da se od jedne stabljike indijske konoplje može dobiti između dva i četiri kilograma marihuane, a od cjelokupne zaplijenjene količine proizvesti oko dvije tone ovog narkotika.

Prostor na kojem su pronađene plantaže je iznimno nepristupačan, te se lokacijama moglo pristupiti isključivo iz vode i zraka. Zbog toga je bilo angažirano deset timova Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije. Helikopterski tim pružao je cjelodnevnu zračnu podršku pripadnicima Sektora kriminalističke policije, dok je motornim čamcima Ronilačkog tima osigurana putna komunikacija s predmetnim lokacijama na kojima su zasadi pronađeni.

Policijski službenici priveli su nekoliko osoba koje se dovode u vezu s izvršenjem ovih krivičnih djela. Izvršeni su pretresi automobila, stambenih i drugih objekata koje koriste ove osobe, saopćeno je iz Federalne uprave policije. Izvještavajući o ovoj akciji, sarajevsko Oslobođenje je objavilo da su privedeni braća Srećko, Oliver i Nikica Bošković iz Čapljine te njihov rođak Nikola Bošković zbog sumnje da su uzgajali stabljike indijske konoplje. Zanimljivo je da je uhapšeni Srećko Bošković jedan od lovočuvara u Parku prirode Hutovo blato. Privedeni su, nakon kriminalističke obrade u Terenskom uredu u Mostaru, predati Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona na daljnje postupanje.

Tokom pretresa u njihovim automobilima, stambenim i drugim objektima pronađena su i privremeno oduzeta dva motorna čamca, automatska puška, poluautomatska puška, tri lovačke puške, pištolj, 200 grama eksploziva, ručna bomba, više od 1.500 metaka različitog kalibra te drugi predmeti interesantni za istragu (digitalna vaga, motorole, mobiteli itd.).

 

Droga na vještačenju

Sve zaplijenjene količine droge i drugih predmeta transportirane su u Centar za forenzičku i informatičku podršku Federalne uprave policije i upućene na vještačenje.

– Ovo je katastrofa, ali može se objasniti i činjenicom da nas je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona već 20 mjeseci ostavila bez plaća, da nemamo mogućnost finansiranja lovočuvara. Ljudi upadaju na ovo područje kad hoće, bave se nedozvoljenim pecanjem, krivolovom. Mi nemamo nikakve kontrole nad ovim područjem. Ovdje je mogao bilo ko saditi što je htio – izjavio je za Dnevni avaz Nikola Zovko, direktor Parka prirode Hutovo blato.

Akcija Federalne uprave policije izvedena je po nalogu Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona i po odobrenju Općinskog suda u Čapljini, a prethodio joj je višemjesečni operativni rad. Operacijom je na licu mjesta rukovodio Dragan Vikić, zapovjednik Specijalne policijske jedinice FUP-a.

Iz FUP-a su naglasili značajno angažiranje Uprave policije MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona, naročito u kriminalističko-obavještajnoj fazi ove policijske operacije.

Fotosi: Oslobođenje