Podrška Zračnih snaga BiH civilnim institucijama

{gallery}newsletters/4/4{/gallery} Kao podrška malom aeromitingu u povodu dana sarajevske Općine Novi Grad, a kojeg je 8. lipnja organizirao Aeroklub «Krila» iz naselja Dobrinja, Brigada zračnih snaga i protuzračne obrane Oružanih snaga BiH omogućila je padobranske skokove iz svog helikoptera Mi-8 MTV-1.

Iako su aeromitinzi u svijetu vrlo popularno sredstvo popularizacije razvoja tehničke kulture i letačkog poziva, ovo je poslije rata bio prvi ovakav događaj u glavnome gradu Bosne i Hercegovine.

Žitelji sarajevske Općine Novi Grad mogli su cijelog dana uživati u skokovima sportskih padobranaca iz vojnog helikoptera, čiji je cilj doskoka bio centar na terenu malog stadiona nogometnog kluba «Olimpik» u naselju Otoka. Na stadionu je bilo i trenutaka za užitak ljubitelja balona i ultralakih letjelica.

Za pilote Zračnih snaga BiH ovo je bila i mala, ali dobrodošla, vježba desantiranja padobranaca. Piloti transportnih helikoptera tipa Mi-8/Mi-17 u BiH su došli na svoje 2008. godine, kada je obavljen remont i adaptacija pet ovakvih helikoptera OSBiH. Nakon međunarodnog natječaja, Ministarstvo obrane BiH (MOBiH) krajem 2006. godine je s ukrajinskom tvrtkom Ukrspetsexport iz Kijeva sklopilo ugovor o remontu, koji je obavljen u Zrakoplovnom zavodu AVIAKON u Konotopu, u Ukrajini.

Remont i modernizacija urađeni su na dva helikoptera Mil Mi-8 MTV-1 Hip-H i jednom Mi-17 sa Helidroma Rajlovac te dva starija Mi-8T Hip-C sa Zalužana kod Banje Luke. Nakon remonta, svi će ovi aparati moći letjeti još 1.500 sati u 10 godina. Dva helikoptera Mi-8 MTV-1 modernizirani su po standardima Međunarodne organizacije civilnog zrakoplovstva (ICAO) i kompatibilni su s NATO standardima. Helikopter Mi-17 je uređen kao «salonka» za VIP-prijevoz, a Mi-8T se osposobljavaju za nošenje tereta u složenim meteorološkim uvjetima po BiH.

Vojni piloti BiH u prosjeku lete 30 sati godišnje. NATO standard je 180 sati, dok se zemlje u tranziciji bore da postignu barem 80 sati godišnje.

A. P.