Obuka sigurnosnih i vojnih struktura BiH

{gallery}newsletters/9/2/1{/gallery}Oružane snage Bosne i Hercegovine ovog su mjeseca više puta demonstrirale svoju spremnost i profesionalnost na terenu, zajedno s kolegama iz civilnih sigurnosnih službi. Pokazatelj napretka naše vojske na ovom polju prvenstveno su bile civilno-vojna vježbe „Združeni odgovor“ u Rajlovcu i vojna vježba na poligonu Manjača. 

Združeni odgovor 2010 u Rajlovcu

Organizatori vježbe u Sarajevu bili su Ministarstvo sigurnosti BiH u saradnji sa Ministarstvom Odbrane BiH, Misijom OSCE-a i Štabom NATO-a u Sarajevu. Ta terenska vježba sastojala se od dvije scene. Prva scena predstavljala je talačku krizu i oslobađanje talaca, a druga napad hemijskim agensom na civile u zatvorenom prostoru i otklanjanje posljedica. Vježbe su izveli predstavnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Granične policije BiH, Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, Zavoda za radiološku, hemijsku i biološku (RHB) zaštitu, službe zaštite i spašavanja entiteta i Distrikta Brčko, ekipa Crvenog krsta, uz podršku tima RHB zaštite iz susjedne Hrvatske.

Ministarstvo obrane BiH i OSBiH dali su doprinos u organizacijskom dijelu vježbe kroz sudjelovanje svojih pripadnika, u radnoj skupini za pripremu i provedbu vježbe, kao i provedenome dijelu vježbe kroz logističku i infrastukturnu potporu.

U provedbi vježbe OSBiH su timom za NKB detekciju i timom zračnih snaga za potrebe medicinske evakuacije (MEDEVAC) pokazali visok stepen obučenosti i uvježbanosti, kako u samostalnom izvršavanju zadataka tako i u koordinaciji s predstavnicima civilnih institucija. Vježbi su prisustvovali mnogobrojni predstavnici diplomatskog i vojnog kora, posmatrački tim iz NATO-a i OESS misije u BiH, predstavnici međunarodnih organizacija, domaćih institucija, te član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Manjača 

{gallery}newsletters/9/2/2{/gallery}Vježba Oružanih snaga BiH s bojevim gađanjem održana je 20. septembra, na poligonu Manjača kod Banja Luke, kao završna aktivnost rotacijske vježbe radi praktične provjere osposobljenosti pripadnika Trećeg pješadijskog bataljona iz sastava Šeste pješadijske brigade Oružanih snaga BiH. U vježbi je sudjelovalo oko 300 vojnika, dok je gađanje izvršeno iz pješadijskog naoružanja i artiljerijskih oružja. U vježbi su sudjelovale i zračne snage i jedinice podrške.

U razdoblju od 13. do 20. septembra na poligonu “Manjača” proveden je scenarij, koji je obuhvatao niz taktičkih radnji: zaposjedanje područja okupljanja, prijem operativne naredbe pretpostavljenog zapovjedništva, te realizacija procesa donošenja vojnih odluka, pokret do kontakta, planirana odbrana, protivnapad, te izvršenje taktičkog marša i zaposjedanja borbene pozicije bataljona za izvođenje bojevog gađanja.

Završnog dana rotacije, kao kruna uspješno izvedene vježbe i provjere profesionalne spremnosti jedinice prisutni su mogli vidjeti realizaciju bojevog gađanja Artiljerijskog bataljona Šeste pješadijske brigade iz haubica 122 mm, samohodnog višecjevnog lansera raketa (SVLR) APRA 122 mm i minobacača 120 mm. Iz ručnih protuoklopnih sredstava RBR Osa 90mm, Zolje 64 mm, FAGOT PTK111, minobacača 60 mm i pješačkog naoružanja dejstvovalo je Treći pješadiji bataljon Šeste pješadijske brigade, a helikopterski desant i medicinska evakuacija obavljeni su helokopterom Mil Mi-8 „Hip“.

Zadovoljni promatrači

Promatrači NATO-a i Misije OSCE-a u BiH prisustvovali su vježbama i pritom ocijenili izvedbu OSBiH. Glasnogovornik Štaba NATO-a u Sarajevu Derek Chappel izrazio je zadovoljstvo za uspješno obavljanje ovih aktivnosti.

„Zahtjevnim i realističnim scenarijem provjerile su se praktične sposobnosti civilnih i vojnih službi da zajedno sarađuju, koordiniraju svoju reakciju, postupke i taktike, kao i upravljanje u kriznim situacijama. Čestitamo svim službama koje su učestvovale u ovome“, rekao je Chappel. „U svijetu globalizacijskih sigurnosnih rizika najbolja odbrana za jednu državu i njen narod su profesionalne i integrisane sigurnosne strukture. Načelo kolektivne sigurnosti na nacionalnom i međunarodnom nivou nikad nije bilo važnije“.

Jasna PEKIĆ

Foto: NATO i MOBiH