Napad auto-bombom u Bugojnu

{gallery}newsletters/5/1{/gallery} Haris Čaušević zvani „Oks“ iz Bugojna priznao je da je aktivirao bombu velike razorne moći sakrivenu u automobilu koji je parkirao ispred Policijske stanice u Bugojnu u zoru 27. juna godine, pri čemu je policajac Tarik Ljubuškić (41) preminuo na licu mjesta, policajka Edina Hindić (26) zadobila teške tjelesne povrede opasne po život, a još četvero ranjenih koji se nalaze van životne opasnosti.

Mnogi smatraju da su motivi za ovaj stravični napad Harisa Čauševića na organe reda i mira BiH usmjereni na usporavanje euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine i vizne liberalizacije za nju. Docent dr. Jasmin Ahić s Fakulteta kriminalističkih nauka u Sarajevu izjavio je za dnevne novine „Oslobođenje“ da se takav motiv „čini vrlo mogućim, ali da treba sačekati da službe za provedbu zakona odrade svoj dio posla, te da će tek tada stvari biti jasnije“.

Takođe, Ahić ističe „da je napad na policijsku stanicu u Bugojnu „teroristički akt“, koji je za posljedicu imao, prije svega gubitak ljudskih života, uzrokujući paniku i strah među stanovnicima“, međutim ističe da je „veoma teško dokazivo krivično djelo „terorizam“ u sudskom procesu, bez obzira na materijalne i ostale dokaze obzirom da se mora dokazati da je za cilj imao vršenje pritiska na političku vlast zarad njenog svrgavanja nasilnim putem“.

U intervjuu koji je dao za „Oslobođenje“ on je povukao paralelu sa slučajem koji se desio u Vitezu ispred trgovačkog centra FIS, koji na kraju sudskog procesa nije okarakteriziran kao krivično djelo „terorizam“ već kao krivično djelo „teškog ubistva uz korištenje eksplozivnih materija“.

Ipak, Tanja Fajon izvjestitelj Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju BiH i Albanije ističe u intervjuu za „Deutsche Welle“ da bombaški napad u Bugojnu neće uticati na viznu liberalizaciju BiH.

BiH napreduje u procesu ispunjavanja uslova za ukidanje viza i napad u Bugojnu ne bi trebalo da utieče na dobijanje “bijelog šengena”, međutim ona smatra da je i bez stravičnih događaja u Bugojnu “realno nemoguće” da BiH dobije viznu liberalizaciju u julu ove godine.

“Ja se nadam da će se to dogoditi početkom jeseni. Da će Evropski parlament učiniti sve da o tome glasa krajem septembra. BiH bi tako, najkasnije, do kraja godine ušla u bezvizni režim, a ja se nadam da će to biti bar mjesec dana ranije”, ističe Tanja Fajon.

Aner ZUKOVIĆ

Foto: FTV