Turske fregate posjetile Neum

{gallery}newsletters/5/5/1{/gallery}U sklopu svoje misije održavanja stabilnosti i sigurnosti na Mediteranu, ali i u znak prijateljstva i vojne suradnje Republike Turske s Bosnom i Hercegovinom, od 18. do 21. lipnja primorski grad Neum posjetila su dva turska ratna broda.

Dvije turske fregate TCG Kemal Reis (F-247) i TCG Giresuni (F-491) bile su usidrene u Neumsko-kleškom zaljevu, a obišla su ih domaća civilna i vojna izaslanstva, kao i domaći novinari. Vojni brodovi prijateljskih zemalja od 2003. godine jednom ili dvaput godišnje uplove u ovaj zaljev i posjete BiH, ali žitelji Neuma nisu nikada bili posebno sretni zbog toga. Ovaj put, veći broj predstavnika lokalne zajednice pismom se obratio medijima, izražavajući prosvjed i neslaganje prema uplovljavanju ratnih, teretnih ili putničkih brodova u neumski akvatorij. Pismom su željeli podsjetiti bosanskohercegovačku i širu javnost da je neumski akvatorij sa zaleđem ekološki zaštićeno područje te izrazili bojazan da bi dolazak većih brodova to mogao ugroziti.

{gallery}newsletters/5/5/2{/gallery}Turske fregate TCG Kemal Reis (F-247) i TCG Giresuni (F-491) inače su u sastavu turske operativne grupe u Mediteranu. Grupa se sastoji se od četiri fregate, jednog tankera za naftu i helikoptera pod zapovjedništvom kontraadmirala, te demonstrira stalnu prisutnost radi održavanja stabilnosti i sigurnosti Sredozemlja.

A. I.

Foto: MOBiH