Bilateralna suradnja sa susjedima

{gallery}newsletters/10/1{/gallery}Prvi pripadnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine upućen u Pilotsku školu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u Zemuniku kod Zadra, 7. listopada je započeo letačku obuku. Kako je saopćilo Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, radi se o časniku Draženu Matijeviću, koji je sa još pet časnika Oružanih snaga Republike Hrvatske započeo selekcijsko letenje.

Školovanje za vojnog pilota Matijević će u Zemuniku  pohađati na temelju bilateralnog sporazuma BiH i Republike Hrvatske, a po programu prilagođenom za kandidate koji su već u statusu časnika oružanih snaga Hrvatske ili partnerskih zemalja. Na ovaj način školovanja inače se mogu prijaviti aktivni poručnici i natporučnici Oružanih snaga RH (OSRH) sa završenim dodiplomskim ili diplomskim studijem tehničkih usmjerenja, do 25 godina starosti i neophodnim znanjem engleskog jezika.

Desetak sati selekcijskog letenja, kojim se provjerava ima li kandidat psihomotoričke predispozicije za pilota, u Zemuniku se provode na avionima Zlin 242L, nakon čega polaznici nastavljaju izobrazbu po standardnom programu letačke obuke za učenike-letače. Nakon uspješnog završetka školovanja, vojni piloti će biti raspoređeni u operativne zrakoplovne postrojbe.

Naš Matijević je drugi strani vojni pilot koji se školuje u Republici Hrvatskoj. U srpnju ove godine školovanje za vojnog pilota helikoptera uspješno je završio poručnik Robert Mitrovski, pripadnik makedonskog vojnog zrakoplovstva. U Hrvatskoj se nadaju da će školovanje stranih vojnih pilota kod njih biti sve češće, te da će učilište u Zemuniku prerasti u regionalni centar za obuku vojnih pilota. U prilog im ide duga tradicija, jer je upravo zbog najidealnijih klimatskih i aerodromskih uvjeta u regiji, ovdje djelovala Zrakoplovna vojna akademija (VVA) bivše JNA. Ovu tradiciju Pilotska škola već više od 14 godina uspješno nastavlja, zahvaljujući iskusnom kadru te modernim školskim avionima Pilatus PC-9M i helikopterima Bell 206B-3 JetRanger III u dvije eskadrile u Zemuniku.

O karijeri i očekivanjima našeg Dražena Matijevića nastojat ćemo vas informirati u nekom od naših narednih izdanja.

A. I.

Foto: MORH