Terorizam

Pucnji u Ambasadu SAD-a, pucnji u BiH

Pripremio: Vedran Vojinović

Pripadnik vehabijske zajednice, 23-godišnji Mevlid Jašarević, rođen u Novom Pazaru, izveo je u petak, 28. oktobra, teroristički napad na zgradu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu, u kojem je teško ranjen 41-godišnji policajac Mirsad Velić, angažiran na osiguranju ambasade.

Kao što je policijska istraga do sada otkrila, Jašarević je u Sarajevo došao u petak oko 14 sati, u društvu dvojice vehabija iz sela Gornja Maoča – Dine Pečenkovića (24) i Muniba Ahmetspahića (21), a napad je počeo u 15.20 i trajao do 16.15, kada je Jašarevića zaustavio snajperski hitac, pogodivši ga u desnu natkoljenicu.

 

Osuda napada

mevlidNapad su odmah osudile vlasti u Bosni i Hercegovini. Iste noći je sazvana i vanredna sjednica Predsjedništva BiH, a nekoliko sati nakon terorističkog čina američku ambasadu posjetio je predsjedavajući Željko Komšić kako bi ambasadoru SAD-a Patricku Moonu prenio izraze žaljenja.

„Predsjedništvo BiH, a siguran sam da mogu govoriti i u ime ogromnog broja građana Bosne i Hercegovine, osuđuje ovaj akt, koji smo mi u Predsjedništvu već okvalificirali kao teroristički. Također, naša poruka ljudima u američkoj ambasadi, kako američkim državljanima tako i našim ljudima koji tu rade, a može biti i poruka svim američkim građanima koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu, jeste neka znaju da mi ovo tretiramo ne kao napad samo na američku ambasadu nego i kao napad na Bosnu i Hercegovinu“, kazao je te noći Komšić.

I ambasador Moon je uputio nedvosmislenu poruku kako napad neće utjecati na prijateljske odnose Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država, te da ni na koji način neće preusmjeriti aktivnosti i nastojanja koja njegova zemlja poduzima ovdje.

„Sjedinjene Američke Države su prijatelj građana Bosne i Hercegovine, i mi smo ovdje da ostanemo dugoročno“, rekao je ambasador Moon.

 

Akt pojedinca

Među onima koji su osudili teroristički čin je i Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini.

U danima nakon napada u Bosni i Hercegovini je boravio i Philiph Reeker, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a za Evropu i Evroaziju, koji je podvukao kako je to, zapravo, djelo pojedinca i da ga tako treba i tretirati.

„Pojedinac je otvorio paljbu na američku ambasadu s ciljem da ozlijedi Amerikance. Ozlijedio je, međutim, građanina Bosne i Hercegovine, policajca Mirsada Velića, koji se herojski ponio, zbog čega sam ga posjetio i prenio mu zahvalnost državne tajnice Hillary Clinton, kazao je Reeker tokom brifinga za novinare u Ambasadi SAD-a.

Porodica Mevlida Jašarevića tvrdi da se on s vehabijama počeo družiti za vrijeme boravka u Austriji, u kojoj je i služio trogodišnju zatvorsku kaznu za pljačku 100.000 eura počinjenu 2005. Nakon povratka iz Austrije boravio je u selu Gornja Maoča, poznatom vehabijskom uporištu, u februaru 2010. godine, a u novembru iste godine uhapšen je u Novom Pazaru kada je zajedno s Fatmirom Muratovićem priveden zbog sumnje da su planirali napad na deset ambasadora koji su došli na sastanak u Novi Pazar. Tada je Jašarević bio naoružan tzv. rambo nožem. Navodno je, nakon što je savladan u policijskoj akciji poslije pucnjave po zgradi Ambasade SAD-a u Sarajevu, izjavio kako je došao da „pomogne muslimanima“ i da nije želio nikoga od njih ozlijediti.

Iako istraga još nije gotova, za sada je poznato da je osim uhapšenih Jašarevića, Pečenkovića i Ahmetspahića, privedena još jedna osoba – Šeherzad Šarić, porijeklom iz Bužima, trenutno nastanjen u Bihaću. Također, u sarajevskom naselju Vojničko Polje pretresani su stanovi određenih pripadnika vehabijske zajednice. Privođenja se nisu ograničila samo na prostor Bosne i Hercegovine, nego je pokrenuta policijska akcija i u Srbiji, u kojoj je privedeno 17 vehabija nastanjenih u Sandžaku koji bi mogli biti povezani s ovom napadom ili imati važne informacije za rasvjetljavanje slučaja. Osim domaćih istražitelja, uključili su se i agenti Federalnog istražnog biroa (FBI) iz SAD-a.

 

Savršena prilika za ekstremiste

Nakon terorističkog napada na policijsku stanicu u Bugojnu i ovog sarajevskog napada te brojnih drugih koji nisu povezani s terorizmom, ali jesu s ugrožavanjem sigurnosti građana Bosne i Hercegovine, mnogi se pitaju kako je moguće da se ovakve stvari nastavljaju dešavati. Vlado Azinović, profesor na Odsjeku za sigurnost Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, za „Oslobođenje“ je dao intervju u kojem odgovara na ovo pitanje:

Mislim da se duboka i dugotrajna politička kriza koja vlada u Bosni i Hercegovini još tamo od 2006. negativno odražava na sve više sfera života, pa tako i na našu sigurnost. Prije godinu ste imali incident na Skenderiji u Sarajevu, kada je također pred kraj radnog vremena, u najvećoj gradskoj vrevi, jedan maloljetnik ispraznio pun okvir metaka iz automatske puške pucajući po policajcima. Tada su, također uz veliki faktor sreće i slučajnosti, izbjegnute teže posljedice, kao i prošlog ljeta kod Bezistana, kada je, opet maloljetnik, usred dana nasumce pucao po prolaznicima. Svakodnevno svjedočimo napadima vatrenim i hladnim oružjem na gradskim ulicama, pa se nekada teško oteti utisku da naša opća sigurnost više počiva na slučajnosti i sreći negoli na mehanizmima prevencije i odvraćanja.

Nefunkcionalnost države i urušeni sistem društvenih vrijednosti, u kombinaciji s ekonomskim problemima, oskudnim obrazovanjem i radikalnim ideologijama, savršena su prilika za pojavu i djelovanje ekstremističkih grupa ili osoba. Naš je problem što one iste političke snage koje blokiraju uspostavu funkcionalne i djelotvorne države sada, kroz slučaj Mevlida Jašarevića, likuju nad posljedicama te nefunkcionalnosti za koje su zapravo i same dijelom odgovorne. To je pomalo šizofreno, ali nekako prolazi bez reakcije.

Zato bi trebalo ozbiljno shvatiti riječi ambasadora Moona kako se Sjedinjene Američke Države nadaju da će ovaj incident biti iskorišten kako bi se građani Bosne i Hercegovine ujedinili i krenuli ka zajedničkom cilju i onome što je neophodno da urade kako bi postali dijelom Evrope.