Održani X dani kriminalistike u Sarajevu
Savremene sigurnosne studije i Bosna i Hercegovina

Pripremio: Senad Omerašević

dani-kriminalistike-1{artsexylightbox}Problem sigurnosti očigledno nije samo državnopravni nego i teorijski i moralno odgovoran problem – jedan je od zaključaka međunarodne naučne konferencije „Savremene sigurnosne studije i Bosna i Hercegovina“ koja je 16. juna 2011. godine, u organizaciji Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, održana u sklopu obilježavanja X dana kriminalistike.

Konferencija je i ove godine okupila stručnjake iz zemlje i okruženja, koji su govorili o temama sigurnosti, aplikativne kriminalistike i kriminologije. Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije pokazao se kao mjesto afirmiranja naučne i stručne elite na pokušaju davanja odgovora na savremene sigurnosne izazove.

Deseti dani kriminalističkih nauka donijeli su Univerzitetu u Sarajevu novog počasnog doktora nauka. Nj. E. Viktor Jakovich, prvi ambasador SAD-a i vlasnik prvog indeksa Fakulteta kriminalističkih nauka, uvršten je u društvo u kojem su i Meša Selimović, Isak Adižes i drugi. Obraćajući se Jakovichu, rektor Univerziteta prof. dr. Faruk Čaklovica obrazložio je dodjelu priznanja: „Vaš doprinos u izgradnji mira, demokratizaciji i obnovi društva je nemjerljiv, pogotovo imajući u vidu da ste nam pružili snažnu, iskrenu i bezrezervnu podršku u najtežem periodu savremene Bosne i Hercegovine.“

Nakon otvaranja konferencije, skupu se obratio prof. dr. Atanas Kozarev, gost sa Evropskog univerziteta iz Skoplja, koji je govorio o iskustvima Republike Makedonije u borbi protiv raznih oblika kriminalnog ponašanja. Uslijedila su mnogobrojna predavanja i izuzetno zanimljive teme koje su prezentirali renomirani stručnjaci iz zemlje i regije: prof. dr. Mirsad Abazović, prof. dr. Vladimir Obradović, doc. dr. Jasmin Ahić, doc. dr. Mirsad Nuković, doc. dr. Elmedin Muratbegović i drugi. Docentica Sofradžija naglasila je neodgovornost političkih elita kao ključni moment koji producira današnje stanje egzistencijalne nesigurnosti i nezadovoljstva građana. Docent Jasmin Ahić je izrazio zabrinutost zbog nepostojanja i najmanje komunikacije između javnih službi sigurnosti i privatnog sigurnosnog sektora, što rezultira povišenim stepenom nesigurnosti i porastom napada na one vrijednosti i objekte koji su do sada bili tradicionalno zaštićeni.

dani-kriminalistike-2 dani-kriminalistike-3

U daljnjim izlaganjima predstavljeni su osnovni elementi proaktivne kriminalističke strategije kao adekvatnog odgovora na konvencionalne i nekonvencionalne oblike kriminaliteta. „Građanski bunt – sloboda izražavanja ili sigurnosna prijetnja“ još je jedna zanimljiva tema o kojoj se govorilo, naročito ako uzmemo u obzir njenu globalnu aktuelnost. Građanski bunt često prerasta u sigurnosnu prijetnju. Primjeri u svijetu su mnogobrojni, a takve tendencije su uveliko prisutne i u našoj zemlji (protesti ratnih vojnih invalida, demobiliziranih borca, radnika privatiziranih preduzeća itd.).

Ova konferencija otvorila je mogućnost našim i inozemnim naučnicima i saradnicima da prezentiraju naučne radove iz oblasti sigurnosti, kriminalistike i kriminologije, razmijene iskustva i primjere dobre prakse te daju doprinos u stvaranju sigurnijeg ambijenta za život svih građana. Njihovi naučni, nastavni i stručni angažmani od izuzetnog su značaja za očuvanje i razvoj sigurnosnog ambijenta i na zakonu zasnovane društvene zajednice.

Dani kriminalistike nisu protekli samo u formalnoj i naučnoj atmosferi. Sva četiri dana, koliko je trajalo obilježavanje, upriličene su i sportske aktivnosti za goste i studente Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije. Takmičili su se u šahu, streljaštvu i malom nogometu. Studenti su pokazali oštroumnost, spretnost, fizičku spremnost i preciznost – osobine koje, kad se ujedine s onima primijećenim na konferenciji, pokazuju da Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije školuje kadrove spremne da se uhvate ukoštac sa svim iskušenjima koja će im posao za koji se obrazuju donijeti.

Fotografije: Atlantska inicijativa