Gasi se Policijska misija Evropske unije u BiH

Sorensenov ured preuzima poslove EUPM-a?


Piše: Vedran Vojinović

EUPM_logo

Internet portal Europeanvoice.com objavio je krajem septembra da je u julu 2011. donesena odluka o gašenju Policijske misije Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUPM). Kako navodi Europeanvoice.com, ova odluka je produkt kompromisa između Francuske i Njemačke s jedne te Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država s druge strane. Francuska i Njemačka predstavljaju “meku liniju” međunarodnih odnosa prema Bosni i Hercegovini, koja smatra da se sve bitne odluke po daljnji razvoj BiH moraju postići dogovorom između nekada sukobljenih strana u BiH, dok su Britanija i Amerika (koje podržavaju i zvanični Oslo, Tokio i Ankara) predstavnici “tvrde linije”, koja vjeruje u efikasnost sankcija i “prisile” protiv Bosne i Hercegovine s ciljem postizanja dogovora između političkih partija i provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma.

 

Različit pristup velikih

Velika Britanija je pokušavala isposlovati produženje mandata EUPM-a do kraja 2012. godine, dok su Njemačka i Francuska tražile zatvaranje krajem 2011. Postignut je kompromis, te će tako EUPM biti zatvoren do kraja juna 2012. Nakon zatvaranja EUPM-a, neke od njegovih funkcija bi trebala preuzeti Delegacija EU u Sarajevu, iako preciznijih informacija o ovome još nema.

Zatvaranje EUPM-a je jedan od poteza koje Evropska unija preduzima s ciljem veće uključenosti u dešavanja u Bosni i Hercegovini. Najvažniji korak je svakako nastojanje Francuske i Njemačke – posebno njihovih ministara vanjskih poslova Guida Westerwellea i Alaina Juppea, koji uporno tvrde da, umjesto međunarodne zajednice, Evropska unija mora imati centralnu ulogu u međunarodnim odnosima Bosne i Hercegovine te da je jedan od narednih koraka gašenje Ureda visokog predstavnika.

Kao dio te strategije, nedavno je u Sarajevo došao i danski diplomata Peter Sorensen, koji je predajući akreditivna pisma predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željku Komšiću 9. septembra započeo mandat u našoj zemlji.

On je preuzeo vodstvo nad Delegacijom Evropske unije u Bosni i Hercegovini, kao i Uredom specijalnog predstavnika (EUSR), čime je aktivirano ojačano prisustvo Evropske unije u BiH. Promijenjena i pojačana prisutnost, zasnovana na Lisabonskom ugovoru, ima za cilj unapređenje saradnje EU s Bosnom i Hercegovinom. Sorensen je imenovan odlukom Vijeća EU od 18. jula 2011. za specijalnog predstavnika u Bosni i Hercegovini i odlukom visoke predstavnice Catherine Ashton za šefa Delegacije i ambasadora Delegacije Evropske unije u BiH. Vjeruje se da će gašenjem EUPM-a dio njegovih poslova preuzeti upravo Ured na čijem čelu je Sorensen.

EUPM_FellerŠef Policijske misije EU u BiH Stefan Feller nedavno je za Oslobođenje izjavio da konačna odluka o odlasku EUPM-a još nije donesena, ali da je posvećenost Evropske unije prema Bosni i Hercegovini jasna.

„Koji god bude razvoj događaja, podrška Bosni i Hercegovini će biti nastavljena, a mi smo samo alati koji pomažu. Zato ne govorim o kraju EUPM-a, nego o tranziciji načina pružanja pomoći“, kazao je Feller.

 

 

 

Na usluzi građanima

U skoro deset godina rada EUPM-a u Bosni i Hercegovini postignuti su mnogi značajni koraci ka evropskoj integraciji bosanskohercegovačkih policijskih struktura. Od svoga osnivanja 2003. EUPM je uspostavio dobar odnos s građanima Bosne i Hercegovine kroz razne kampanje tipa “122 – vaša policija”, u kojoj je promovisan telefonski broj 122 kao univerzalni za hitne slučajeve, “Krimolovci”, telefonska linija koja je građanima omogućila da anonimno dostavljaju informacije i saznanja o neriješenim policijskim slučajevima. O uspješnosti ove kampanje govori podatak da je u 2007. tužilaštvo podnijelo 61 prijavu protiv 84 lica na osnovu dojava koje su dobili “Krimolovci”.

Dolaskom Fellera za šefa misije EUPM-a 2008. značajno se pojačavaju medijske kampanje s ciljem promovisanja policijskih struktura Bosne i Hercegovine, a jedna od najznačajnijih je svakako i posljednja, nazvana “Jači, brži, bolji”, koja je u najboljem svjetlu predstavila trenutno stanje policije u BiH. Kako kažu u EUPM-u, ova kampanja “promoviše policiju koja je usvojila filozofiju proaktivnog rada policije u zajednici, sa saosjećanjem, jasnom vizijom i vrijednostima kada je u pitanju rad policije. Stoga elementi kampanje naglašavaju spremnu, jaku policiju, koja pruža sigurnost, duševni mir i osjećaj zaštićenosti u svojim zajednicama”.

Iako je teško govoriti o promjenama koje će gašenje EUPM-a donijeti, jedno je sigurno – policijske strukture u Bosni i Hercegovini ne bi izgledale kao što danas izgledaju bez pomoći Policijske misije EU.