Sporazum o policijskoj suradnji u regiji

{gallery}newsletters/9/1/1{/gallery}Srbija je poslije 18 godina vratila Bosni i Hercegovini dva policijska helikoptera. Sporazum o povratu su, 24. septembra u Beogradu, potpisali ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović i ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Ivica Dačić.

Riječ je o letjelicama američke proizvodnje s početka 80-ih godina tipa Bell 206L Long Ranger i Bell 206B Jet Ranger, koje su bile vlasništvo tadašnjeg MUP-a RBiH, u čijem su sastavu letjeli do 1992. godine, kada su dva pilota s njima pobjegli u Srbiju.

Helikoptere su potom koristile zloglasne „crvene beretke“, Jedinica za specijalne operacije srbijanske policije, koja je korištena u ratovima u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu. Helikopteri su letjeli do 2004. godine, kada ih je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije pohranilo u hangar svoje Helikopterske jedinice na Međunarodnom aerodromu “Nikola Tesla” u Surčinu.

Dogovoreno je da duža verzija helikoptera pripadne MUP-u Federacije BiH, a kraća MUP-u Republike Srpske. Oni, međutim, neće odmah biti stavljeni u funkciju, jer je potreban remont i servisiranje. Ahmetović se nada da se na to neće dugo čekati i da će u narednoj godini biti u budžetu biti izdvojena sredstva za te namjene, jer su letjelice tog tipa potrebne Bosni i Hercegovini.

Podstrek pilotima

Komandant Helikopterske jedinice MUP-a FBiH Nihad Mujkić je od trenutka kada ih je BiH kupila do rata letio na ovim strojevima. Njihov povrat Bosni i Hercegovini je doživio kao satisfakciju, ali i podstrek za nastavak razvoja zrakoplovstva u našoj zemlji. Još je, kaže, rano govoriti o tome šta će sve morati da se uradi na ova dva helikoptera kako bi opet bili u zraku s obzirom na to da tek slijedi detaljan pregled. Mujkić, međutim, vjeruje da će ponovo letjeti na njima.

„ Nadam se da će sada uslijediti podizanje standarda helikopterske avijacije u civilnom sektoru i policiji u Bosni i Hercegovini,“ kazao je ovaj iskusni pilot.

Helikopteri će, istakao je Ahmetović, biti korišteni za policijsku podršku, medicinske evakuacije i u drugim hitnim slučajevima. Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo, koji je prisustvovao primopredaji, rekao je da helikopter koji je pripao RS-u neće biti zadržan u okviru MUP-a. 

„Ustupićemo ga civilnim strukturama, Helikopterskom servisu RS-a, sa željom da bude remontovan i osposobljen isključivo za civilne namjene, humanitarne potrebe i intervencije koje podrazumijevaju brz transport i pristup bolesniku“, kazao je Čađo.

Uoči povrata helikoptera, ministri Ahmetović i Dačić su potpisali i Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o policijskoj suradnji. Ovim BiH i Srbija jačaju suradnju na polju otkrivanja opasnosti za javnu sigurnost i javni red, sprječavanja i rasvjetljavanja krivičnih djela, naročito u oblasti organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, sigurnosti u zaštiti državne granice u pograničnom području, obrazovanju i stručnom usavršavanju kadrova i prevenciji kriminala, zaštiti svjedoka, slanja oficira za vezu i zaštite podataka.

Ova dva sporazuma, uvjeren je Ahmetović, doprinijeće unaprjeđenju suradnje Ministarstva sigurnosti BiH i MUP-a Srbije.

„I dalje ćemo tražiti nove ideje i kreacije koje će za cilj imati jedino sigurnost građana BiH, Srbije i ovog dijela Evrope kako bi obje zemlje ostvarile svoje vanjskopolitičke interese da sutra zajedno budemo u Evropskoj uniji. Želimo razviti takav sigurnosni sektor koji će biti kompatibilan sa onim u EU i time zaokružiti sigurnost građana“, kazao je Ahmetović. 

U MUP-u Srbije očekuju intenziviranje policijske saradnje u oblasti zajedničke borbe protiv kriminala, terorizma i korupcije. Dačić kaže da će granične policije dvije zemlje nastaviti blisku saradnju “imajući u vidu da se granica između Srbije i BiH s jedne strane mora učiniti graničnom linijom koja je dobro čuvana, a s druge ona treba da bude takva da ne sprečava tu vekovnu komunikaciju i odnose između ljudi koji se nalaze sa jedne i druge strane granice.” Najavio je da će i ubuduće građani obje zemlje moći prelaziti državnu granicu samo sa ličnom kartom.

„Uskoro ćemo potpisati i sporazum o saradnji u oblasti vanrednih situacija. Mi smo do sada imali uspešnu saradnju i sa drugim bezbednosnim nivoma u BiH, uključujući i MUP RS-a, ali i drugim specijalizovanim agencijama u okviru sistema bezbednosti u BiH“, kazao je Dačić.

Regionalni centar

{gallery}newsletters/9/1/2{/gallery}On smatra da bi Bosna i Hercegovina, zajedno sa Srbijom i Hrvatskom, trebalo da postane dijelom Regionalnog centra, koji bi služio za razmjenu operativnih podataka. Dačićeva je ocjena da je bez takve saradnje borba protiv organizovanog kriminala osuđena na slabije rezultate. U bliskoj prošlosti, zahvaljujući saradnji policija susjednih zemalja, ostvaren je niz konkretnih rezultata – hapšenje Elezove grupe, uspješne akcije protiv krijumčara oružja i eksplozivnih naprava, a specijalizovane službe BiH i Srbije sarađivale su i u istragama ratnih zločina.

Ahmetović je podržao inicijativu da se BiH pridruži Srbiji i Hrvatskoj u saradnji na operativnom nivou i formiranju centra. Podsjetio je da je nedavno u Sarajevu boravio ministar unutarnjih poslova Hrvatske Tomislav Karamarko kako bi razgovarali o suradnji. 

„Mi ćemo se, vjerovatno, ponovo sresti za nekih 10-15 dana ponovo ovdje u Beogradu na jednoj konferenciji gdje ćemo razgovarati o načinu pristupanja i BiH u ovaj okvir koji će značiti još bolju i funkcionalniju policijsku suradnju između ove tri zemlje“, rekao je on. 

Sporazumi policija u regiji su veoma važni jer, kako je primijetio Ahmetović, “i kriminalci i mafija u ovom dijelu Balkana dobro surađuju, imaju zajedničke sastanke i planiraju”. Zato je, smatra ministar sigurnosti BiH, potrebno da zemlje u okruženju isto tako postignu visoki stepen suradnje kako bi bili korak ispred onih koji predstavljaju opasnost i organizirani kriminal na ovom dijelu zapadnog Balkana.

Daniel OMERAGIĆ

 Foto: Ministarstvo sigurnosti BiH