U Sarajevu predstavljen novi ciklus NATO Trust Funda

{gallery}newsletters/13/4/1{/gallery}Uz primarnu finansijsku potporu Norveške, Holandije i Slovenije, te uz dodatni finansijski doprinos Švedske, Luksemburga, Bosne i Hercegovine, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država i Turske, počinje novi ciklus NATO Trust Funda namijenjen zbrinjavanju blizu 3.000 vojnika Oružanih snaga BiH koji su, shodno zakonskim odredbama, proglašeni viškom.

U Sarajevu je 18. novembra u sjedištu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine upriličeno predstavljanje Programa NATO PERSPEKTIVA za Bosnu i Hercegovinu. Cilj ovog programa, koji je zapravo novi ciklus uspješno okončanog NATO Trust Funda iz druge  polovine 2009. godine, jest materijalno jačanje reforme odbrambenog sektora BiH. Finansijska sredstva u iznosu većem od 10 miliona konvertibilnih maraka namijenjena su za osiguranje finansijske potpore za reintegraciju u društvo oko 3.000 pripadnika Oružanih snaga BiH (OSBiH) koji zbog zakonskog ograničenja od 35 godina starosti više ne mogu biti u aktivnoj vojnoj službi.

„Predstavljanje ovog programa bitan je događaj za Bosnu i Hercegovinu. On jasno pokazuje da ova zemlja ima 28 prijatelja u NATO-u koji su joj spremni pomoći na reformskom putu“, istakao je prilikom predstavljanja projekta ambasador Kraljevine Norveške u BiH Jan Braathu.

{gallery}newsletters/13/4/2{/gallery}Pomoć otpuštenim kadrovima OSBiH zamišljen je kroz stručno savjetovanje jedan-na-jedan, trening, prekvalifikaciju, dodatnu edukaciju, nabavku opreme za zapošljavanje ili samozapošljavanje.

„Projekt koji implementiramo baziran je na modelima koji se provode u zemljama u regionu, ali i drugdje u svijetu. Putem ovog modela želimo da otpuštenim djelatnicima OSBiH pokušamo osigurati što efikasniju i potpuniju reintegraciju u civilni život. Kroz individualiziranu pomoć želimo da iznađemo optimalan način podrške, od kojeg će dugoročnu korist imati kako porodica otpuštenih vojnika tako i lokalna zajednica u kojoj žive i djeluju“, istakao je Rocco Gianluca, predstavnik Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Sarajevu, koja je i implementator cjelokupnog projekta.

„Bosna i Hercegovina ima veoma bitan status među drugim zemljama Evrope. Vrlo sam obradovan činjenicom da se i kroz ovaj projekt ta podrška jasno vidi, te da će kroz svoju implementaciju dati doprinos izgradnji ove države“, kazao je državni sekretar Ministarstva odbrane Kraljevine Norveške Roger Ingebrigtsen.

„I dalje ostajemo snažno predani procesima osnaženja mira, stabilnosti i budućnosti ove zemlje. Program NATO PERSPEKTIVA za Bosnu i Hercegovinu aktivnost je u kojoj se to jasno vidi“, potcrtao je u svom izlaganju američki ambasador u BiH Patrick Moon.

Zamjenica ministra odbrane BiH Marina Pendeš iskazala je svoju zahvalnost na osiguranim sredstvima, kao i općoj podršci koju zemlje članice NATO-a pružaju BiH.

Finansijska podrška Norveške, Holandije i Slovenije, kao i drugih zemlja, među kojima su Švedska, Luksemburg i BiH, u iznosu od 3.421.658 eura odobrena je 1. oktobra 2010. godine na ceremoniji potpisivanja u štabu NATO-a u Bruxellesu. Dodatna sredstava osigurana su kroz sporazume između IOM-a i Agencije za međunarodni razvoj SAD-a (2.113.600 američkih dolara) te Velike Britanije (100.000 funti). Kako je na zatvaranju ceremonije predstavljanja ovog projekta saopćio ambasador Turske u BiH Vefahan Ocak, turska vlada je također osigurala dodatnih 200.000 eura za ovaj projekt.

Tekst i foto: Asaf ALIBEGOVIĆ