Atlantska Inicijativa na radionici u Sarajevu {gallery}newsletters/8/4/1{/gallery}Od 31. augusta do 2. septembra se u Sarajevu održala edukativna radionica o izgradnji integriteta u vojnim nabavkama, u organizaciji našeg Centra za obuku u operacijama podrške miru (PSOTC) i američke Mornaričke postdiplomske škole (US NPS). Radionicom je rukovodio tim američkih eksperata i profesora NPS-a, dok su učesnici bili predstavnici OSBiH, Ministarstva odbrane, Ministarstva sigurnosti, BH Parlamenta, gosti iz sigurnosnih struktura susjednih zemalja i predstavnici Atlantske Inicijative.

Radionica je analizirala kompleksna pitanja iz oblasti nabavke, analiza budžeta, budžetske transparentnosti, te integriteta i korupcije odbrambenih struktura i institucija. Sa inovativnim i savremenim prijedlozima, gostujući eksperti su sa našim učesnicima podijelili američka iskustva iz prošlosti te ideje sadašnjih pristupa rješavanja svakodnevnih izazova odbrambenih institucija.

Primjeri SAD-a

Radionica je počela analizom problema nabavke u odbrambenim strukturama. Profesor Francois Melese, jedan od gostujućih predavača, objasnio je na primjeru SAD-a razlike između “domaće proizvodnje” unutar samih odbrambenih struktura i kupovine od privatnog sektora. Polazeći od ekonomskih jedinica procesa nabavke, predavač je objasnio tržišne obaveze i zahtjeve u potražnji i potrošnji budžeta odbrambenih struktura. Uz iscrpnu analizu prilika, rizika i izazova procesa nabave u sigurnosnim institucijama, pravio se balans i sa potrebama nacionalne sigurnosti.

“Transparentnost u trošenju odbrambenih budžeta od iznimne je važnosti za demokratske sisteme. Tako se izgrađuje povjerenje, sprječava korupcija i osigurava pravednost… Ipak, kada su institucije poput oružanih snaga, ministarstava odbrane u pitanju, određeni oprez je neophodan, jer se ipak mora raditi o ograničenoj transparentnosti radi očuvanja nacionalne sigurnosti”- objasnio je profesor Richard Boyle.

Na mnogobrojnim primjerima, objavljenim i na internetu, on je pokazao transparentnost budžeta SAD-a, naše zemlje i mnogih drugih, ali samo u okvirima koji nisu povjerljivi, i otvoreni su on-line. Kako bi se potrebama sigurnosnih institucija približile prednosti on-line svijeta, američke su se vlasti već odavno okrenule on-line ekonomiji i nabavci. Tako su uveli i institute obrnute aukcije (“Reverse Auction”) koja se pokazala jako korisnim u nabavkama proizvoda na veliko.

U nastavku rada predloženi su neki od reformskih instituta i alternativnih pristupa nabavke u odbrambenim strukturama, koji našim organima mogu poslužiti kao primjer. Dalja diskusija dotacala je i pitanja suvereniteta i usluge sigurnosnih institucija.

Geometrijski integritet

{gallery}newsletters/8/4/2{/gallery}Kako ekonomska pitanja nisu bili jedini interes ove radionice, ona je nastavila u smjeru analize značaja etičnosti ovih institucija. Objašnjavajući temelje etičkog kodeksa kroz historijski i filozofski razvoj čovječanstva, došlo se i do pitanja korupcije u današnjem poslovnom svijetu.

U svojim izlaganjima, profesor Mark Dankel povezao je temeljne pojmove svake uspješne institucije a to su: stabilnost, efikasnost i pravednost. Za svaki od ovih pojmova, profesor je objasnio argumente i primjere uspješnog rukovođenja te objasnio proces postizanja ovih temelja. Instituciju je grafički prikazao kao istostranični trokut, gdje svaka strana predstavlja jedan od ovih pojmova.Ovakav grafički prikaz nazvan je Geometrijskim integritetom, koji omogućava da  putem odgovora na nekoliko pitanja o radu institucije prikazuje tu instituciju kao trokut (gdje je idealan rad predstavljen jednakostraničnim trokutom) i pokazuje koja je to “slaba strana”. Ovim šematskim prikazom, svaka institucija jasno može prepoznati gdje su najveće rupe u njenom integitetu, gdje se to javlja najviše prostora za korupciju, i kako to može u budućnosti spriječiti. Ako ste i sami voljni testirati integritet vaše institucije, logujte se na stranicu:

http://eddy.nps.edu/modules/geometricIntegrity i odgovorite na postavljena pitanja, kako bi se ukazao grafički trokut kao rezultat. Test je na engleskom jeziku.

Jasna PEKIĆ