Specijalna policijska jedinica – Odgovor terorizmu

sl3Komandant Specijalne policijske jedinice (SPJ) pri Federalnoj upravi policije Dragan Vikić ističe da se u Bosni i Hercegovini razmatra formiranje profesionalnih policijskih pregovaračkih timova, koji bi djelovali u razrješavanjima talačkih i eventualnih terorističkih situacija, te da to još uvijek nije zaživjelo u praksi.

Dragan Vikić je nedavno ugostio studente postdiplomskog studija Fakulteta političkih nauka iz Sarajeva, odsjek Sigurnosne i mirovne studije, koji pohađaju predavanja iz predmeta „Terorizam u savremenom svijetu“, čiji je predavač docent dr. Vlado Azinović, kao i članove Atlantske inicijative BiH. Cilj je bio pružiti informacije i educirati o nekim aspektima protivterorističke borbe u BiH, kao i o djelovanjima SPJ.

Pregovaranje

„Pregovaranje je najbezbolniji i najbolji vid rješavanja problema inače, a ne samo onih za čije je rješavanje zadužena SPJ. Međutim, trenutno ne postoje profesionalni pregovarački timovi koji bi bili angažovani u slučajevima kriminogenih aktivnosti, kao što su talačke situacije. Za sada, u sklopu Federalne uprave policije postoje inspektori koji su zaduženi za obavljanje  tog dijela posla, ukoliko je potrebno“, kaže Vikić.

Specijalna policijska jedinica obučena je i opremljena za samostalno djelovanje u svim vremenskim uvjetima, te u različitim sredinama, na različitim zemljištima i urbanom prostoru, u borbi protiv svih vidova kriminala, u situacijama kada nije dovoljna ili je nepouzdana upotreba, u sigurnosnom i kriminalističkom smislu, osnovnih i kriminalističkih snaga.

„U talačkim situacijama nema brzopletih akata od strane policije. SPJ ima kapacitete i iskustvo, tako da talačke situacije za nas ne predstavljaju veliki problem. SPJ ima i tehničko-materijalna sredstva da takve probleme riješi po kratkom postupku, ali uvijek iznalazi i analizira druge moduse i rješenja određene situacije, prvo blažim načinima i metodama, dok se upad nameće tek kao krajnje rješenje, kada je sve ostalo nemoguće“, ističe Vikić   .

{gallery}/newsletters/32{/gallery}Komandir Vikic sa dr. Vladom Azinovićem, generalnim sekretarom Atlantske inicijative

Servis građanima

„SPJ pruža podršku Sektoru kriminalističke policije u slučajevima lišavanja slobode lica osumnjičenih za terorizam, terorističkih grupa, odbjeglih osuđenih terorista ili drugih odbjeglih opasnih osuđenika. SPJ izvodi operacije oslobađanja talaca i lišavanja slobode otmičara, kao i svih lica osumnjičenih za činjenje krivičnih djela iz nadležnosti Federalne uprave policije. SPJ će, ukoliko postoji potreba, pomagati kantonalnim MUP-ovima, nakon saglasnosti direktora Uprave policije”, navodi komandant Vikić.

Takođe, u organizacionoj šemi Specijalne policijske jedinice postoje ronilački i alpinistički timovi, koji prije svega pomažu civilima koji se nađu u situacijama opasnim po život.

Tekst i foto: Aner ZUKOVIĆ