Dešavanja:

U Sarajevu održani Otvoreni dani sigurnosti

danisigurnosti1{artsexylightbox}Otvoreni dani sigurnosti je manifestacija koju NATO štab u Sarajevu tradicionalno održava kako bi demonstrirao sposobnosti i kapacitete domaćih i međunarodnih sigurnosnih snaga. U saradnji s Ministarstvom odbrane BiH, Ministarstvom sigurnosti BiH, Oružanim snagama BiH, SIPA-om, Graničnom policijom, FMUP-om, MUP-om Kantona Sarajevo, te Profesionalnom vatrogasnom brigadom KS-a, manifestacija je ove godine održana 31. maja i 1. juna pod motom Sigurnost je kisik napretka.

Otvorene dane sigurnosti otvorili su general David Enyeart, komandant NATO štaba Sarajevo, Uma Sinanović, šefica Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH, i generalmajor Ante Jeleč, komandant Operativne komande Oružanih snaga BiH. U svojim obraćanjima, naglasili su da je značaj demonstriranja svakodnevnih zadataka ovih agencija upravo u upoznavanju građana s agencijama koje im stoje na raspolaganju i osiguravaju sigurnu budućnost. General Enyart je istakao da je sigurnost osnovni element svakog demokratskog društva, te da je spremnost ovih agencija na brzo reagiranje dobar pokazatelj napretka naše zemlje. Dobra saradnja s NATO-om je još jedan od koraka ka uspješnoj reformi sektora sigurnosti, koja je neminovna u Bosni i Hercegovini.

Dvodnevni program Otvorenih dana sigurnosti bio je atraktivan za sve građane koji su na Trgu djece Sarajeva imali priliku obići štandove navedenih agencija, saznati više o njihovom radu te izbliza vidjeti (čak i probati) nešto od opreme. Demonstrirane su vježbe MUP-a Kantona Sarajevo, Vojne policije OSBiH, Granične policije BiH, SIPA-e i drugih agencija. Atrakcija su bili i psi tragači iz Granične policije, koji su pokazali svoje sposobnosti otkrivanja eksploziva.

danisigurnosti2 danisigurnosti3
danisigurnosti4 danisigurnosti5

U nastavku manifestacije organiziran je i okrugli sto na temu euroatlantskih integracija i BiH. General Enyart je tom prilikom razgovarao sa studentima Univerziteta u Sarajevu o izazovima ulaska BiH u NATO te pojasnio sve prednosti tog procesa. Okrugli sto bio je otvoren za sve građane, a za prisutne su upriličene i videoprezentacije od značaja za ovu temu.

Za više informacija o ovom događaju, posjetite našu web stranicu.

Pripremila: Jasna Pekić

Fotografije: Atlantska inicijativa, NATO HQ Sarajevo