OSBiH obilježio peti rođendan  {gallery}newsletters/14/3/1{/gallery}Oružane snage Bosne i Hercegovine obilježile su svoj peti rođendan 1. decembra svečanim postrojavanjem komandi i jedinica u sarajevskoj kasarni Rajlovac. Nasljednici oružanih snaga aktivnih u agresiji na Bosnu i Hercegovinu 1992-1995. godine pokazali su od svog nastanka da je odgovornom saradnjom moguće učiniti mnogo na reformskim procesima i integraciji postkonfliktnog društva.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnik Miladin Milojčić istakao je da o uspjehu OSBiH posebno govori činjenica da su njeni pripadnici dio triju mirovnih misija. Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ovaj svečarski trenutak iskoristio je za pohvale, ali i da podsjeti na preuzete obaveze kako bi se napravio sljedeći korak ka članstvu u NATO-savez, a to je da Bosna i Hercegovina mora uknjižiti 69 vojnih lokacija kao državnu imovinu, odnosno vlasništvo Ministarstva odbrane BiH.

„U Bosni i Hercegovini postoji širok konsenzus vezan za pristupanje NATO-u i Evropskoj uniji. Sporadični negativni stavovi vezani za članstvo Bosne i Hercegovine u euroatlantskim integracijama uglavnom su u svrsi unutrašnjih i dnevnopolitičkih stranačkih interesa“, kazao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

{gallery}newsletters/14/3/2{/gallery}Svečanosti su, osim članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Bakira Izetbegovića, prisustvovali najviši predstavnici Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH, članovi Parlamentarne komisije za odbranu i sigurnost BiH, predstavnici NATO-štaba u Sarajevu, EUFOR-a, diplomatskog i vojnodiplomatskog kora u Bosni i Hercegovini te vjerskih institucija.

Prethodni dan, u okviru obilježavanja godišnjice, u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu održana je pres-konferencija najviših predstavnika Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH, te promocija novih službenih i svečanih uniformi pripadnika Oružanih snaga BiH.

Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić izjavio je da su „Oružane snage BiH i odbrambene strukture BiH u cjelini dokaz kako se može napraviti pomak u odnosu na ono što je dogovoreno u Daytonu, a da od tog napretka imaju koristi svi građani BiH.“

Taj dan upriličena je svečana akademija na kojoj su prisustvovali najviši zvaničnici Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH, državni i međunarodni zvaničnici, predstavnici diplomatskog kora, dužnosnici odbrambenih struktura BiH te brojni uzvanici i gosti.

S. M.

Foto: MOBiH