Prva balkanska regionalna konferencija snaga za specijalne operacije {gallery}newsletters/12/4{/gallery}Prva godišnja balkanska konferencija snaga za specijalne operacije, održana je od 26. do 28. oktobra u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu, u organizaciji NATO-ove Savezničke komande združenih snaga (JFC) iz Napulja. Pomoć u organizaciji trodnevne konferencije pružili su Ministarstvo odbrane BiH i Zajednički štab Oružanih snaga BiH.

Primarni cilj ovog skupa bili su uspostavljanje i izgradnja regionalne saradnje između snaga za specijalne operacije, učešće u zajedničkim programima obuke ovih snaga, kao i razmjena programa obuke i iskustava, a razgovaralo se i o njihovoj materijalno-tehničkoj opremljenosti.

Pored mnogobrojnih zvanica, na konferenciji su prisustvovali i pripadnici NATO-ovog Štaba za specijalne operacije (NSHQ), Evropske komande Oružanih snaga SAD (USEUCOM), predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, službenici Ambasade SAD-a, pripadnici specijalnih snaga Hrvatske, Makedonije, Srbije, Švicarske, Austrije, Poljske, Crne Gore, Bugarske i Litvanije, te Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Fakulteta političkih nauka (FPN) u Sarajevu.

Učesnicima konferencije u uvodu se obratio ministar odbrane BiH Selmo Cikotić, koji je naglasio važnost i značaj regionalne saradnje snaga za specijalne operacije, da bi se adekvatno i suprotstavilo savremenim sigurnosnim prijetnjama.

Na kraju konferencije, zaključna razmatranja su iznijeli i komandant Štaba NATO-a u Sarajevu brigadni general David Enyeart i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OSBiH general-major Rizvo Pleh, koji su istakli produktivan dijalog i razmjenu iskustava učesnika konferencije, te izrazili želju da se naredna konferencija sličnog tipa održi ponovo u nekoj od zemalja regiona.

A. Z. Foto: MOBiH