Suspenzija glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milorada Barašina

VSTV i novinari pravovremeno reagirali

 

Pripremio: Senad Omerašević

Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) 30. juna 2011. godine donijela je odluku da se glavni tužilac Tužilaštva BiH Milorad Barašin od 1. jula privremeno udaljava s dužnosti do okončanja disciplinskog postupka. Njemu se na teret stavlja neprimjeren odnos sa strankama i ponašanje koje šteti ugledu i dovodi u pitanje kredibilitet pravosuđa.


Nastavak rada na predmetima
barasin_1Odluci je prethodilo objavljivanje snimaka u medijima na kojima je Milorad Barašin u društvu sa Slobodanom Tešićem, koji se nalazi na UN-ovoj crnoj listi zbog šverca oružjem, i Draganom Kapetinom, koji se također dovodi u vezu s krijumčarenjem oružja iz Bosne i Hercegovine u zemlje koje se nalaze pod embargom UN-a. Barašinu se stavlja na teret i deblokiranje 2,7 miliona dolara s računa BBI banke.

U međuvremenu, dok se u javnosti i političkim centrima moći vodila rasprava o uzrocima udaljavanja Barašina s mjesta glavnog tužioca, VSTV BiH je imenovao Jadranku Lokmić-Misirača za vršioca dužnosti glavnog tužioca. Ona će zamjenjivati Barašina do okončanja disciplinskog postupka.

Bosanskohercegovačko društvo, nažalost, kao da je sviklo na probleme. Vijeće ministara BiH nije formirano, a devet je mjeseci proteklo nakon izbora. Kada prestaje privremeno a počinje redovno finansiranje, više niko i ne prati. Reforme se i ne spominju. Stranih investicija svake godine je sve manje. Ipak, to da se glavni tužilac voli družiti sa sumnjivim osobama, pa potom bude suspendiran, i za nas je novina. Visoko sudsko i tužilačko vijeće je u ovom slučaju pokazalo efikasnost. Barašin je sankcioniran, a u najkraćem roku je imenovan vršilac dužnosti glavnog tužioca.

Kakve su implikacije na rad Tužilaštva zbog nastale situacije, u kojim kapacitetima može raditi vršilac dužnosti glavnog tužioca, ovo su neka od pitanja na koja smo tražili odgovor u Tužilaštvu BiH. Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, za Atlantsku inicijativu objašnjava da nakon imenovanja vršioca dužnosti glavnog tužioca Tužilaštvo BiH nastavlja u potpunosti svoje funkcioniranje i rad na predmetima. To je sve što su u ovom trenutku mogli reći. Tužilaštvo BiH odbija da se detaljno očituje o ovim pitanjima.

 

Pozitivna uloga medija

Iz ovog slučaja se mogu zaključiti dvije stvari. Prva je da u Bosni i Hercegovini postoji kvalitetno istraživačko novinarstvo, koje je u ovom slučaju išlo korak ispred nekih državnih organa. Kad smo već vidjeli njegove domete, imamo pravo očekivati veći angažman medijskih „snaga“ na popravljanju ukupne društvene slike. I drugo, Tužilaštvo BiH, kao i VSTV BiH, ima kapacitete da se nosi s najkrupnijim problemima. To dokazuje da su Tužilaštvo BiH i VSTV dobro organizirani sistemi koje jedan čovjek, pa bio on i glavni tužilac, ne može poljuljati.