Ugostili smo polaznike postdiplomskog programa Kraljevskog koledža za studije odbrane

{gallery}newsletters/5/4/1/{/gallery} Polaznici postdiplomskog programa Kraljevskog koledža za studije odbrane (Royal College of Defense Studies) iz Londona od 14. do 17. juna boravili su u Bosni i Hercegovini. U organizaciji Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske i Atlantske inicijative, posjetili su i Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije te razgovarali sa studentima Univerziteta u Sarajevu.

Kraljevski koledž za studije odbrane je dio Akademije za odbranu Ujedinjenog Kraljevstva. Kako se navodi u misiji Koledža, ova institucija postoji kako bi oficirima oružanih snaga i vladinim službenicima,  koji se pripremaju za najviše pozicije u svojim državama i oblastima, dala osnovno strateško obrazovanje, te kako bih ih što adekvatnije pripremila za dužnosti u polju odbrane i sigurnosti na međudržavnom nivou. Grupa od oko 30 međunarodnih polaznika podijelila se u šest studijskih timova koji su posjetili različite geopolitičke interesne sfere u svijetu. Područje Balkana je jedna od regija koju će ovi polaznici analizirati po povratku sa studijskog putovanja.

Polaznici postdiplomskog programa iz Londona su se sastali sa studentima Univerziteta u Sarajevu da bi saznali više o obrazovnom sistemu u BiH te problemima s kojima se susreću studenti. Jedna od tema druženja bilo je pitanje korupcije na nivou visokoškolskih institucija u BiH, te pitanje da li su i zašto građani Bosne i Hercegovine za ili protiv ulaska u Evropsku uniju i NATO. Tokom dvodnevne posjete Sarajevu i Banjoj Luci, gosti su izražavali impresioniranost našom državom i mladima, a posebno ih je zanimalo da čuju glas studenata, budućih lidera, o tome da li Bosni i Hercegovini predviđaju svjetlije dane, te koji je najbolji način da se do istih dođe.

{gallery}newsletters/5/4/2/{/gallery}

Grupa koja je posjetila Balkan ima za zadatak napisati kratki osvrt o regiji, koji bi trebalo da služi kao stručni izvještaj o trenutnoj situaciji na području Balkana, te kao pomoćni dokument u procesu donošenju odluka ili generalnom sticanju slike o regiji za visoke vladine zvaničnike, primarno iz Velike Britanije, a potom i država iz kojih polaznici ovog studija dolaze. U grupi koja je posjetila BiH, bili su oficiri i državni službenici iz Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Malezije, Ukrajine, Katara, Kuvajta i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Tekst i foto: Željka ŠULC