Pripremio: Senad Omerašević

Nejednake mogućnosti za napredovanje

Reforma odbrane iz 2004. godine primjer je koji su najčešće koristili bosanskohercegovački političari i predstavnici međunarodne zajednice da pokažu kako stvari mogu ići u pozitivnom pravcu.

Od svog uspostavljanja Oružane snage Bosne i Hercegovine bilježe uspjehe na unutarnjem planu vezano za organizaciju i profesionalizaciju, ali i učešće u međunarodnim mirovnim misijama. Mogli bismo reći kako su Oružane snage BiH pokretačka snaga države na putu ka NATO-u. Međutim, nisu lišene problema. Naprotiv. Zbog zatvorenog i tradicionalnog sistema po kojem funkcioniraju oružane snage, problemi profesionalnih vojnih lica najčešće ostaju unutar njega, bez dovoljnog angažmana na njihovom rješavanju.

 

Osnovne slobode

BoskosiljegovicU skladu s preporukama Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, pripadnici oružanih snaga moraju uživati jednake osnovne slobode, uključujući one definirane Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i Evropskom socijalnom poveljom, kao i svi drugi građani. Mehanizmi za zaštitu prava pripadnika oružanih snaga unutar samog sistema uglavnom su nedostatni, procesno neusklađeni ili kontraproduktivni.

Zbog toga je Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine 2009. godine, prva u regionu, uspostavila instituciju parlamentarnog vojnog povjerenika, čiji je cilj jačanje vladavine prava, zaštita ljudskih prava i sloboda vojnih lica i kadeta u Oružanim snagama BiH i Ministarstvu odbrane BiH. Institucija vojnog povjerenika uspostavljena je s ciljem uklanjanja rizika da će zloupotreba i zlostavljanje pripadnika Oružanih snaga BiH proći nekažnjeno zbog nedostatka povjerenja u interne disciplinske procedure te straha od odmazde od komandanata.

U sklopu aktivnosti na identifikaciji i rješavanju problema s kojima se susreću pripadnici Oružanih snaga BiH, Ured parlamentarnog vojnog povjerenika, u saradnji s Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini, organizirao je krajem novembra u Sarajevu konferenciju o temi „Proces napredovanja profesionalnih vojnih lica u Oružanim snagama BiH“ (Jednake mogućnosti za prekategorizaciju i unapređenje, uz poštivanje načela transparentnosti).

Najveći broj pritužbi upućen Uredu parlamentarnog vojnog povjerenika odnosi se na netransparentnost procedura u vezi s procesom unapređenja.

„Iako su već preduzeti koraci za transparentnije provođenje procedura i davanje jednakih mogućnosti za napredovanje pripadnicima Oružanih snaga BiH, pa su u tom pravcu izdate i odgovarajuće preporuke vojnog povjerenika, i dalje su pojedini problemi ostali neriješeni“, kaže vojni povjerenik Boško Šiljegović.

On naglašava da postoji neusklađenost podzakonskih akata iz ove oblasti jednih s drugima, ali i sa Zakonom o odbrani i Zakonom o Oružanim snagama BiH. Nejednake su mogućnosti vojnih lica u Oružanim snagama BiH u sistemu ocjenjivanja vojnika na godišnjem nivou. Procedure su također komplicirane jer ih reguliraju deseci politika i pravilnika. Šiljegović ipak ističe da je stanje ljudskih prava u Oružanim snagama BiH dobro i da kršenja tih prava nisu sistematska.

Šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Fletcher M. Burton podržava rad Ureda vojnog povjerenika, uz obećanje da će Misija i dalje doprinositi jačanju sigurnosnih kapaciteta Bosne i Hercegovine. Misija OSCE-a u BiH kontinuirano radi na jačanju sposobnosti zemlje da uspostavi održivo, stabilno sigurnosno i odbrambeno okruženje. U okviru ovakvih nastojanja šef Misije je i na nedavno održanoj 4. preglednoj konferenciji o poštivanju sigurnosnih obaveza Bosne i Hercegovine u okviru OSCE-a i UN-a podsjetio koliko je važno poštivanje ovih obaveza. Istakao je da ispunjavanje vojnopolitičkih obaveza zahtijeva fokusiranost i koordinaciju svih sigurnosnih agencija i institucija.

Za probleme kod profesionalnog napredovanja i ocjenjivanja vojnih lica rješenje je ponudio kapetan Michael Conneely, šef nabavki i logistike Misije OSCE-a u BiH. Predstavio je primjer sistema unapređenja oficira u irskim oružanim snagama, uz stav da bi se primjenom takvih metoda mogao prevazići spomenuti problem u Oružanim snagama BiH.

Brigadir Radovan Ilić zatražio je pomoć kod rješavanja problema u vezi s penzioniranjem vojnih lica srpske nacionalnosti. Zbog zakonske zabrane na ostvarivanje penzije pod povoljnijim uslovima u RS-u vojna lica srpske nacionalnosti su u neravnopravnoj poziciji u odnosu na kolege Bošnjake i Hrvate koji to pravo ostvaruju u Federaciji.

„Takvo stanje ostat će nepromijenjeno jer Fond PIO RS-a nije sposoban podnijeti ovakve vrste opterećenja“, rekla je Dušanka Majkić, predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH.

Ilić upozorava da ovakvo stanje uzrokuje i odlazak mladih i školovanih kadrova iz Oružanih snaga BiH. Ovaj problem je u direktnoj vezi s neprimjenjivanjem Zakona o službi u Oružanim snagama BiH u pogledu penzioniranja oficira i podoficira. Grupa penzioniranih pripadnika Oružanih snaga BiH zbog toga je 1. decembra – na Dan Oružanih snaga BiH, pred zgradom Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu održala mirne proteste kako bi skrenula pažnju na to da još nisu počeli primati penzije.

 

Neusklađeni zakoni

Učesnici konferencije naglasili su neusklađenost entitetskih zakona, ogroman a slabo funkcionalan menadžment Oružanih snaga BiH, probleme prilikom slanja na školovanje u inozemstvo, nepotizam…

Parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović se obavezao da njegov Ured u što kraćem roku napravi listu problema koju će u formi zaključaka proslijediti Zajedničkoj komisiji. Od komisije se očekuje usvajanje zaključaka kao korak ka rješavanju problema s kojima se susreću Oružane snage BiH, ali i insistiranje na njihovom provođenju.

Neki od problema koje je povjerenik iznio sadržani su i u Izvještaju o radu povjerenika u 2010. godini. Nakon izvještaja iz marta ove godine problemi nisu riješeni i sada ih ima još više. Očita je potreba za većim angažmanom svih odgovornih kako bi se negativni trend zaustavio.