BiH u misiji ISAF-a u Afganistanu {gallery}newsletters/10/3/1/{/gallery}Na konferenciji za novinare 28. septembra u Bruxellesu, komandant NATO misije odgovoran za obuku u Afganistanu američki general William Caldwell izvijestio je medije o značaju obuke afganistanskih sigurnosnih snaga te insistirao na potrebama za dodatnim, specijaliziranim instruktorima, koji bi ubrzali stvaranje samoodrživih afganistanskih snaga, spremnih da preuzmu vodstvo u toj zemlji početkom 2011. godine. Za to vrijeme, u Afganistan se spremaju i instruktori Oružanih snaga BiH.

„Postigli smo ogroman napredak otkad je uspostavljen tim NATO-ovih instruktora prošlog novembra“, naveo je general Caldwell novinarima. „Zahvaljujući naporima svih zemalja koje učestvuju u misiji ISAF, tokom posljednjih deset mjeseci broj instruktora se utrostručio, i sada iznosi 3.500.“

Iskoristiti trenutak

Povećan broj instruktora rezultirao je i većim brojem uvježbanih vojnika afganistanske vojske i policije. „Vojska i policija su sada u fazi kada više nije prioritetan kvantitet, već kvalitet“, istakao je Caldwell.

Trenutno je najvažniji zadatak iskoristiti pozitivni trenutak, a Caldwell je istakao tri najvažnije oblasti obuke – izobrazba policije, zračnih snaga, te medicinsku obuku.

Što se Bosne i Hercegovine tiče, državno Predsjedništvo je dalo saglasnost za slanje naših instruktora u misiju ISAF. Time se naša zemlja odazvala na poziv generalnog sekretara NATO-a zemljama učesnicama u ISAF-u da, u cilju što skorijeg prijenosa odgovornosti s međunarodnih snaga na afganistanske snage, pošalju instruktore koji će provoditi obuku lokalnih vojnika i policajaca. Instruktori OSBiH bi trebali vršiti obuku u jednoj od NATO-ovih škola u Afganistanu. Nakon određivanja zemlje koja će biti nosilac ovih aktivnosti potrebno je provesti i neophodne procedure u institucijama BiH kako bi bh. instruktori mogli otići u Afganistan.

Proces obuke afganistanskih snaga nije lišen problema, a najveći su svakako nedostatak liderskih sposobnosti i nepismenost afganistanskih vojnika te napadi kojima su stalno izloženi. Stalnim povećavanjem broja instruktora bit će moguće adekvatno odgovoriti budućim izazovima profesionalizacije vojske i policije Afganistana. Također, ako se ne osiguraju potrebna  sredstva do maja 2011. godine, to bi se moglo loše odraziti na proces tranzicije i odgoditi trenutak kada će Afganistanci preuzeti odgovornost za svoju budućnost.

{gallery}newsletters/10/3/2{/gallery}

Pješadijska jedinica uskoro kreće

Do sada, Oružane snage BiH poslale su u Afganistan 10 štabnih oficira – dva u sklopu danskog, a osam u sklopu njemačkog kontingenta. Tokom 2010. godine Predsjedništvo BiH se više puta usaglasilo o slanju dodatnih trupa u Afganistan. Angažiranje deset instruktora u okviru ISAF-a odobreno je 10. marta, a 14. aprila odobreno je učestvovanje pješadijske jedinice (45 vojnika u jednoj rotaciji) u osiguranju misije ISAF, i to u sastavu danskog kontingenta u Regionalnoj komandi Jug. Nakon provedbi svih neophodnih procedura u zemlji te certificiranja od danskih oružanih snaga očekuje se upućivanje pješadijske jedinice OSBiH u Afganistan do kraja ovog mjeseca.

Predsjedništvo BiH je 9. juna ove godine odobrilo odlazak još četiri podoficira iz BiH u Afganistan kako bi se pridružili njemačkom kontingentu u sklopu ISAF-a. U toku je procedura pribavljanja mišljenja Vijeća ministara BiH te saglasnosti Parlamenta BiH. Očekuje se da će se ova  četiri podoficira priključiti misiji početkom naredne godine.

 

Tim Atlantske inicijative

Foto: RFERL; MOBiH