OSBiH u službi građana

{gallery}newsletters/9/3/{/gallery}Krajem augusta, pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine učestvovali su u gašenju požara u Livnu i Bileći. Koristeći helikoptere, oni su spriječavali dalje širenje požara i odigrali ključnu ulogu u gašenju stihije.

Zračne snage OSBiH bile su veliko pojačanje slabo opremljenim vatrogasnim društvima, te svojom brzom reakcijom spriječile dalje širenje požara i smanjile štetu.

Požari su gašeni 27. i 28. augusta u rejonu Livna i Tomislavgrada. Polijetajući s Helidroma Rajlovac u Sarajevu, korišten je helikopter Zračnih snaga Mil Mi-8 MTV-1 „Hip“. Ukupno je obavljeno 11 sati i 40 minuta leta, a iz podvjesnog protupožarnog vedra ispuštene su 122 tone vode, dok požar nije uspješno ugašen.

Takođe 30. i 31. augusta vojska je sudjelovala u gašenju požara u rejonu Bileće, na planina Viduša. Helikopter Mi-8 MTV-1 iz Rajlovca ukupno je obavio četiri i po sata leta, te ispustio 18 tona vode, dok požar nije ugašen.

Za gašenje protupožarnim vedrom, bosanskohercegovački piloti transportnih helikoptera Mi-8 znanje su stekli još kao pripadnici bivšeg Jugoslovenskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (JRV i PVO). Nakon rata i osamostaljenja BiH, svoje su znanje prenijeli na mlađe generacije pilota, uvježbavajući se i na posebnim vježbama u Hrvatskoj. Za gašenje požara iz ovih helikoptera u OSBiH koristi se vedro Flory domaćeg proizvođača Soko iz Mostara, koje ima kapacitet od oko dvije do dvije i po tone vode.

Prema Zakonu o odbrani BiH, u poglavlju V – Prirodne i druge katastrofe i nesreće, članak 44. navodi da ministar obrane, po ovlasti Predsjedništva BiH, može angažirati Oružane snage u slučaju prirodnih i drugih katastrofa, na zahtjev civilnih tijela države i entiteta, o čemu izvještava Parlamentarnu skupštinu BiH. Kako ističu iz Ministarstva obrane BiH, ova procedura je ispoštovana u oba navedena slučaja gašenja požara.

 

Vedran VOJINOVIĆ

Foto: A. I.