aGeneral David Enyeart

Štab Sjevernoatlantskog vojnog saveza u Sarajevu dobio je svog novog komandanta, američkog brigadnog generala Dejvida Enjarta (David Enyeart). On je na toj poziciji zamijenio generala američkih marinaca Džona Bularda (John Bullard), koji odlazi na novu dužnost.

 

Enjart je odmah po svom dolasku u BiH obećao da će uložiti dodatne napore kako bi BiH učinila ključne korake ka članstvu u NATO-u. Ako BiH postigne očekivani napredak, Enjart će, kao komandant Štaba u Sarajevu, biti glavna veza između BiH i NATO-a pri početku procesa Akcionog plana za članstvo u Savezu (MAP).

Enjart na novu dužnost dolazi sa znatno većim vojnim iskustvom nego što ga je imao njegov prethodnik. Obavljao je brojne i odgovorne dužnosti u okviru Kopnene vojske SAD i Nacionalne garde američke savezne države Oregon. U dva navrata angažiran je u mirovnoj misiji u Afganistanu – ISAF, i to u svojstvu zamjenika komandanta posebnih borbenih brigada.

Dobitnik je brojnih nagrada i odlikovanja, među kojima i Medalje bronzane zvijezde (s bronzanim hrastovim vijencem), Medalje za zasluge i Medalje Kopnene vojske za vojničke vrline.

Izvor>http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/licnost-dana/5989-Oficir-borbenih-brigada.html

10. jun 2010.

 

Biografija Generala Enyeart-a(eng.)> http://www.ng.mil/ngbgomo/library/bio/2082.htm