BriselPredsjednik Rusije Vladimir Putin sastaće se danas u Briselu s najvišim zvaničnicima Evropske unije u atmosferi sve zategnutijih odnosa EU i Moskve.

 

Putin i ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov razgovaraće sa predsjednikom Savjeta Evrope Hermanom Van Rompujom, predsjednikom Komisije Žoze Manuel Barozom i visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton.

Za razliku od prethodnih samita ovogodišnji će trajati kraće i praktično će se svesti na radni ručak visokih funkcionera i njihovih najbližih saradnika, prenose agencije.

Kao prva takva tema izvjesno će se nametnuti tekuća kriza u Ukrajini, gdje su višemjesečne demonstracije protiv odluke vlasti da odustane od trgovinskog sporazuma s EU i okrene se Rusiji prošle nedjelje dovele do prvih ljudskih žrtava.

U centru drugog velikog spora je ruski energetski gigant Gazprom, protiv koga je EU prošle godine pokrenula istragu zbog monopolskog ponašanja i manipuliranja cijenama, što Rusija doživljava kao diskriminatornu mjeru.

Treći kamen spoticanja su ljudska prava u Rusiji, naročito LGBT populacije, koja se našla na udaru novih zakona o zabrani propagiranja “neprirodnih” seksualnih odnosa među djecom i omladinom.

(28. januar 2014.)