MakedonijaMakedonska vladajuća stranka osvojila je 42,1 posto glasova, a opozicijska stranka SDSM 24,9 posto glasova birača.

Makedonska vladajuća stranka VMRO DPMNE osigurala je treći uzastopni mandat na čelu države, budući da je osvojila 42,18 posto glasova na parlamentarnim izborima, dok je najveća opozicijska stranka, Socijaldemokratski savez Makedonije, dobio 24,91 posto glasova birača, objavila je Državna izborna komisija.

Kako javlja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska, vladajuća stranka u Makedoniji VMRO DPMNE u novom sazivu Parlamenta imat će 61 poslanika, opozicioni Socijaldemokratski savez 34, vladajuća albanska Demokratska Unija za integraciju 19, opoziciona Demokratska partija Albanaca sedam, makedonska stranka GROM, koja prvi put učestvuje na izborima, jedan i albanski opozicijski Nacionalni demokratski preporod jednog poslanika, pokazuje simulacija Državne izborne komisije prema obrađenih 99,91 posto ili 3.511 od ukupno 3.514 biračkih mjesta.

Sudeći prema trenutnim rezultatima, VMRO-DPMNE nije uspio dostići “magični broj” od 62 poslanika, koliko mu je bilo potrebno za apsolutnu većinu, ali je za pet mandata popravio svoj učinak sa prethodnih izbora.

Sada je izvjesno da bez koalicije sa albanskim strankama premijer Nikola Gruevski neće uspjeti formirati vladu i to će, kako se očekuje, najverovatnije biti Demokratska unija za integracije (DUI) Alija Ahmetija, navodi agencija Tanjug.

Stručnjaci smatraju da je najveći pobjednik jučerašnjih izbora DUI, partija albanskog političkog bloka, koja je osvojila 19 poslaničkih mjesta, dok je rivalska Demokratska partija Albanaca (DPA) osvojila sedam i zato se smatra da su nade te stranke za ulazak u vladu sa VMRO-DPMNE uzaludne.

Makedonski premijer Nikola Gruevski objavio je ubjedljivu pobjedu vladajuće koalicije VMRO DPMNE i izrazio nadu da će imati ubjedljivu većinu u Parlamentu, koji broji 123 poslanika.

“Makedonija je imala mirne, poštene i slobodne izbore. Makedonija je najveći pobjednik izbora. Možemo biti ponosni”, rekao je Gruevski pristalicama u izbornom štabu partije.

Albanska partija DUI, partner u odlazećoj Vladi, ima 13,48 posto glasova, a njen najveći rival, DPA, osvojila je 5,83 posto glasova.

Odziv na parlamentarnim izborima je bio 64 posto.

Vodstvo Ivanova

U drugom krugu predsjedničkih izbora aktuelni predsednik Gjorge Ivanov vodi sa 55,7 posto glasova, a njegov socijaldemokratski rival Stevo Pendarovski dobio je 40,5 posto glasova, na osnovu skoro 92 posto prebrojanih glasova.

“Pobjeda za nas znači samo obavezu da radimo sa još više energije i ubrzanim tempom. Građani znaju našu posvećenost, znaju da nam predstoji još više posla i znaju da ćemo obećano ostvariti”, rekao je Ivanov.

Odziv na ovim izborima, koji su održani zajedno s parlamentarnim, bio je 54 posto.

Makedonska opozicija neće priznati rezultate parlamentarnih i predsjedničkih izbora, saopćio je odmah po završetku glasanja lider najveće opozicione partije lijevog centra SDSM Zoran Zaev.

“Nekoliko minuta po zatvaranju glasačkih mjesta, ovdje sam da kažem da SDSM i naša opoziciona koalicija neće priznati izborni proces, niti za predsjednika, niti za Parlament”, rekao je Zaev novinarima.

On je optužio vladajuće konzervativce za “zloupotrebu cjelokupnog državnog sistema” i rekao da je bilo “prijetnji i ucjenjivanja i masovne kupovine glasova”, prenose agencije.

S druge strane, ni lider albanske DPA Manduh Thaci ne priznaje pobjedu DUI i sebe smatra jednim legitimnim predstavnikom Albanca.

Njegova očekivanja od ovih vanrednih parlamentarnih izbora su bila velika.

“Ne priznajem im izbornu pobjedu na oko 30 biračkih mjesta i bit ću spreman da pregovaram o ulasku u slijedeću vladu Makedonije”, najavio je Thaci.

„Žalim što i pored ubjedljive pobjede, prije svega zbog ličnog interesa, predsjednik i rukovodstvo Socijaldemokratskog saveza potcjenjuje volju i svijest građana“, rekao je Gruevski. 

Promatrači OSCE-a svoj izvještaj sa makedonskih izbora objavit će kasnije tokom dana, nakon što Državna izborna komisija objavi konačne rezultate.

‘Historijski rezultat’

Glasnogovornik VMRO DPMNE-a Vlatko Đorđev ranije je proglasio nadmoćnu pobjedu stranke i rekao da će ispoštovati izborna obećanja o povećanju plata i penzija te izgradnji autoputeva.

Prema izvještavanju Al Jazeerinih reportera, u Tetovu su na ulicama slavile i pristalice DUI-ja, stranke koja je ranije zatražila bojkot drugog kruga predsjedničkih izbora.

Vođa DUI-ja Ali Ahmeti rekao je da je njegova stranka ostvarila historijski rezultat te posvetio pobjedu svim Albancima, ali i dodao da su glasači DUI-ja najzaslužniji.

Istakao je opredijeljenost stranke ka euroatlanskim integracijama.

Izvor: Al Jazeera i agencije (28. april 2014.)