obama“Nove međunarodne sankcije koje će Rusiji možda biti uvedene već od sutra, imaju za cilj da spreče dalje provokacije te zemlje na istoku Ukrajine”, izjavio je u nedelju predsednik SAD Barak Obama.

“Važno je da preduzmemo nove korake, kako bismo ubedili Rusiju da okonča akcije u Ukrajini, koje destabilizuju tu zemlju”, rekao je Obama u Maleziji, gde je došao u kratku posetu.
 
On je naglasio da će posledice sankcija biti sve ozbiljnije dok god Rusija bude nastavljala sa provokacijama i dok ne počne sa akcijama koje imaju za cilj mirno rešenje problema i smirivanje tenzija u Ukrajini.
 
Grupa sedam najrazvijenijih zemalja sveta, G7 donela je odluku da zbog ukrajinske krize Rusiji uvede nove sankcije. Predstavnici 28 zemalja EU zbog toga će se u ponedeljak sastati u Briselu, kako bi usvojili listu dodatnih sankcija Moskvi, među kojima je i zabrana putovanja.
 
Rusija je na svojoj zapadnoj granici rasporedila 40.000 vojnika, a poslednjih nekoliko dana počela je sa vojnim vežbama.
 
Osim toga, Ukrajina i SAD optužile su Rusiju da je u noći između petka i subote u više navrata ušla u vazdušni prostor Ukrajine, što je Moskva demantovala.
 
Proruski aktivisti su u Slavjansku uhapsili sedam posmatrača OEBS-a, koje su optužili da su “špujuni NATO” i da mogu biti pušteni samo u okviru razmene pritvorenika. Vašington je od Moskve zatražio da garantuje bezbednost posmatrača OEBS-a.

(27. april 2014.)