crna gora EUGlavni pregovarač Crne Gore s Europskom unijom Aleksandar Pejović rekao je danas da je Podgorica spremna sa Srbijom podijeliti svoja iskustva iz dosadašnjeg procesa evropskih integracija, što može doprinijeti bržem ostvarenju zajedničkog cilja – punopravnog članstva u evropskoj porodici naroda.

On je, u intervjuu Tanjugu, reako da otvaranje pregovora Srbije i EU, najavljeno za 21. januar, predstavlja veliku stvar.

“To nas čini sretnim, jer ćemo imati još jednu državu u procesu pregovora s kojom možemo dijeliti iskustva i saznanja iz procesa evropskih integracija. Mnogo je lakše kada imamo više zemlja koje se kreću ka članstvu u EU, a posebno država sa kojima dijelimo slično pravno naslijeđe”, naveo je Pejović.

On je ocijenio da će sporazum o saradnji Srbije i Crne Gore u procesu evropskih integracija, koji su nedavno u Beogradu potpisali premijeri dviju država, doprinijeti još boljoj saradnji u svima aspektima važnim za daljnji napredak u evropskim integracijama.

Crnogorski pregovarač je reako da je gotovo u svakodnevnoj komunikaciji s glavni pregovaračem Srbije s EU Tanjom Miščević, dodajući da je u pitanju stalna razmjena iskustava i sagledavanje kako praktično dvije države mogu jedna drugoj pomoći u evropskim integracijama.

(03. januar 2014)