“Kandidatski status nije potreban političkim partijama, nego je važan zbog velikih privilegija, pristupa fondovima i može da donese ekonomske benefite za sve ljude u BiH”, rekao je Crnadak na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

On je istakao da prioritet u ovoj godini mora biti ekonomski napredak i zaustavljanje odlaska mladih iz BiH, navodeći da je potrebno više investicija, međunarodnih ekonomskih aktivnosti, reformskih zahvata u oblasti ekonomije, efikasnije pravosuđe i mnogo više rezultata u borbi protiv korupcije.

Govoreći o regionalnoj saradnji, Crnadak je naveo da je za njen napredak potrebno ukidanje “srednjovjekovnih taksi” na svu robi iz BiH i Srbije koje su uvele vlasti u Prištini.”Ova godina biće veoma zanimljiva kada je riječ o odnosu BiH i NATO-a. Naš interes je da imamo partnerstvo sa NATO-om i da ono funkcioniše. Očigledno je da će se o prvom godišnjem programu MAP-a odlučivati na Vijeću ministara kada dođe novi saziv”, rekao je Crnadak.

Osvrćući se na proteklu godinu, on je naveo da su izbori privukli najviše pažnje i pokazali da su potrebne hitne izmjene izbornog zakonodavstva, te podsjetio da je Ministarstvo inostranih poslova ukinulo vize između BiH i Kine, a u Makedoniju se može putovati samo sa ličnom kartom.

Crnadak smatra da treba otvoriti ambasade BiH u Južnoj Americi i Africi, ali i u Portugalu.