Dacic IVICAPredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova u tehničkom mandatu Ivica Dačić izjavio je danas da je policijska saradnja u regionu jugoistočne Evrope veoma dobra i da je ponekad daleko ispred saradnje među političkim organima pojedinih država.

“Zbog toga su rezultati u međunarodnoj policijskoj saradnji veoma dobri, barem kada je reč o zapadnom Balkanu i jugoistočnoj Evropi”, rekao je Dačić, koji od utorka učestvuje na trodnevnoj ministarskoj konferenciji u Opatiji, posvećenoj savremenim izazovima u regionalnoj policijskoj saradnji.

On je ukazao da je “svima jasno da nema uspešne borbe protiv kriminala, kao ni regionalne stabilnosti i bezbednosti uopšte, ako ne postoje dobre veze između policija i Ministarstava unutrašnjih poslova u regionu”.

Tim povodom se, kako je objasnio, svake godine održavaju konferencije komiteta ministara unutrašnjih poslova zemalja jugoistočne Evrope, a ovogodišnja konferencija posvećena je novim formama saradnje.

On je naveo da je cilj da u narednom periodu bude potpisan multilateralni sporazum na tom nivou, koji bi omogućio čak i razmenu DNK podataka koje imaju određene policije u regionu, što bi, kako je ukazao, moglo biti veoma važno za borbu protiv kriminala.

(09. april 2014.)