PASOS BiHŠef Monitoring tima Ministarstva sigurnosti BiH za praćenje primjene bezviznog režima Bakir Dautbašić rekao je Srni da će predstojeća promjena njemačkog zakondavstva sasvim sigurno ograničiti broj lažnih azilanata iz BiH, kojima ta zemlja više neće biti atraktivna.

Dautbašić je naveo da je u Njemačkoj tokom prva dva mjeseca ove godine azil zatražilo nekoliko stotina građana BiH, što je povećanje u odnosu na isti period 2013. godine.

“Nadamo se da će promjena njemačkog zakonodavstva riješiti to pitanje, isto kao što je to riješeno u Švedskoj, Švicarskoj, Belgiji u ranijem periodu, kada su te zemlje harmonizovale propise”, istakao je Dautbašić.

Dautbašić je pojasnio da su izmjene propisa za sistem azila u Njemačkoj već u proceduri usvajanja. Procedure za deportaciju lažnih azilanata iz BiH, Srbije i Makedonije, tako više neće trajati od jedan do dva mjeseca, već će se brojati danima.

“BiH je, prema novim propisima, označena kao ‘sigurna zemlja’. Njemačka sa novim propisima postaje mnogo manje atraktivna lažnim azilantima, svima koji tamo dolaze radi zloupotrebe azila, u odnosu na one ljude koji zbog ratnih zona i prirodnih nepogoda traže zaštitu kroz azil”, ocijenio je Dautbašić.

Prema njegovim riječima, Monitoring tim Ministarstva sigurnosti BiH za praćenje primjene bezviznog režima je u stalnom kontaktu sa nadležnim organima Njemačke, i spreman je primjenjivati mjere koje mu je zadao Brisel i u tom smislu je ozbiljan partner Evropske komisije.

“Monitoring tim prati mogućnosti pojave eskaliranja broja lažnih azilanata i u bilo kojoj drugoj evropskoj zemlji”, naglasio je Dautbašić.

Prema preliminarnoj odluci, članovi Monitoring tima Ministarstva sigurnosti BiH za praćenje primjene bezviznog režima trebalo bi da se 5. maja sastanu sa predstavnicima Evropske komisije i razgovaraju o napretku u ispunjavanju uslova za bezvizni režim.

“BiH jako dobro stoji i predstavnicima EU nije neka žurba za tim sastankom”, naglasio je Dautbašić.

Izvor: Srna (21. mart 2014.)