Jovan DivjakOni koji vole Bosnu i Hercegovinu, koji priznaju rezultate referenduma iz 1992. godine, oni koji priznaju da je BiH priznata tada kao nezavisna država i da je postala članica Ujedinjenih nacija ti je slave, a ostale ne treba ni moliti, kazao je danas novinarima u Sarajevu bivši general Armije RBiH Jovan Divjak povodom Dana nezavisnosti BiH.

Tako je odgovorio na novinarsko pitanje o tome da se 1. mart, Dan nezavisnosti BiH, ni danas, 22 godine kasnije, ne obilježava na cijelom teritoriju BiH.

Međutim, ustvrdio je da će vrijeme pokazati da je ovaj datum jedan od najznačajnijih u historiji BiH, dan kada je BiH opstala u svojim granicama koje su postavljene i definirane 1943. godine.

“U posljednje vrijeme mnogo je više verbalnog prepucavanja, upotreba jezika koji ne odgovara ovim narodima i stvaranja atmosfere nepovjerenja prema onome što je BiH. Nažalost, u tome učestvuju generacije mladih onih koji su rođeni poslije rata, vjerovatno pod uticajem i pritiskom svojih roditelja”, stava je Divjak.

Stoga je naglasio da ne očekuje da će u dogledno vrijeme stanje popraviti bez obzira na rezultate i uspjehe koje BiH kao država ima u oblastima sporta i kulture u kojima se BiH ne dijeli na entitete.

Divjak je prisustvovao današnjoj akademiji u Parlamentarnoj skupštini BiH u Sarajevu organiziranoj povodom obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti BiH.

Izvor: Fena (02. mart 2014.)